”Jägarna tänker långsiktigt”

”Jägarnas oro över varg är onödig” basunerade Sveriges Radios Ekoredaktion ut på onsdagsmorgonen, med hänvisning till SLU-forskaren Håkan Sand och dennes forskning som visar att vargens påverkan på den svenska älgstammen är marginell.
Jägarna tänker långsiktigt, säger Jägareförbundets biträdande riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

 

Jägarnas oro för att en växande vargstam i kombination med jakt får en negativ effekt på älgstammen är därför många gånger onödig, rapporterar Ekot.

Det har nog funnits en större farhåga än vad som varit befogad i många områden om att när vi får in varg, ja då är det slut på jakten, då kommer älgstammen bara gå ner. Och det ser vi att så är det inte. Man fortsätter skjuta rätt mycket älg, säger Håkan Sand, biolog och docent vid SLU, till Ekot.

Därmed faller, enligt Ekots rapportering, resonemanget om att en växande vargstam gör att det blir alltför få älgar kvar. Men det ena behöver inte utesluta det andra, säger Jägareförbundets biträdande riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné:

Det finns stora lokala variationer på detta. Att på det här sättet diskutera älgstammens storlek nationellt är att göra samma misstag som när man jämför hundskador orsakade av varg med nationella siffror.

 

Riskerar predatorfällan

Hur älgstammen påverkas av vargen beror väldigt mycket på hur vilken situation man har i ett område när vargen etablerar sig. Har man en liten lokal älgstam när vargen etablerar sig riskerar man att hamna i predatorfällan, vilket innebär att älgstammen låses fast på en låg nivå och det kan ta årtionden innan älgstammen återhämtat sig, säger Daniel Ligné.

 

Daniel Ligné

Men den kanske största anledningen till att älgstammen faktiskt kan växa trots vargetablering är att jägarna tänker långsiktigt.

Många av landets tätaste älgstammar finns i områden där det finns vargrevir. Har man en älgstam som tål varg- och björnpredation ser jägarna till att det finns marginal, att man helt enkelt sparar fler älgar med tanke på att långsiktigt kunna bedriva jakt.

Enligt Daniel Ligné vill jägarna inte tära på kapitalet, utan tar därför en mindre del av överskottet för att inte riskera att hamna i en situation där älgstammen minskar.

I slutänden är det framförallt markägarna som drabbas negativt av detta. Dels i form av minskade intäkter för jaktarrenden, dels för att en växande älgstam orsakar större skador på skogen, säger Jägareförbundets biträdande riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

 

Läs även:

Förtydligande från forskare om älg och varg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev