Jägareförbundet kritiskt till ripjaktstopp i Jämtland

Länsstyrelsen i Jämtland har idag meddelat att man förbjuder ripjakt på huvuddelen av statens marker i Jämtlandsfjällen. Jägareförbundet ser dock inga motiv att helt stoppa jakten det finns andra lösningar att minska jakttrycket.

Svensk Jakt Publicerad 16 maj 2013 - 09:26

I ett pressmeddelande idag meddelade länsstyrelsen att man beslutat att, för första gången någonsin, förbjuda ripjakten på huvuddelen av statens marker i Jämtland. Motivet till beslutet sägs vara att det finns en påtaglig risk för att den framtida utvecklingen av bestånden äventyras om jakt tillåts.

Det är ett onödigt drastiskt beslut. När föryngringen av ripor visar sig dålig är det anmärkningsvärt att länsstyrelsen stoppar ripjakten när man samtidigt tillåter jakt inom ett mindre område i Jämtland där ett privat företag säljer ripjakt på statens mark i vinstsyfte, säger Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Eftersom hälften av dem som jagar ripa i Sverige är bosatta utomlands hade Jägareförbundets ripjaktsmodell varit att föredra. Den innebär att man i första hand tillåter jakt för jägare bosatta i Sverige och andra hand för dem som är bosatta utomlands. På så sätt hade jakttrycket kunna regleras på ett bättre sätt.

Länsstyrelsen grundar sitt beslut på att jakten skulle äventyra ripans fortlevnad i fjällen. Enligt Jägareförbundets uppfattning överdriver länsstyrelsen jaktens betydelse. Det är främst rovdjur och vissa år väder som styr tillgången på ripa.

För mer information, kontakta
Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent, 070-330 06 40
Christel Johansson, jaktvårdskonsulent Jämtland, 070-33 00 649
Sven-Gunnar Sivertsson, ordförande Jägareförbundet Mittnorrland, 0705-85 51 48

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram