Publicerad 15 maj 2013 - 16:43

”Jägareförbundet har fått tillräckligt”

För att klara av de extra uppgifter som nya älgförvaltningssystemet skapar ansökte Jägareförbundet om ytterligare 7,1 miljoner kronor, men fick nej från regeringen. Nu motiverar landsbygds­minister Eskil Erlandsson beslutet.

I början av februari besökte landsbygdsminister Eskil Erlandsson årsmötet för Stockholms Centrala Jaktvårdskrets och svarade där på en rad frågor, rörande såväl aktuella som framtida jaktfrågor. Ministern fick bland annat chansen att förklara varför man valt att avslå Jägareförbundets begäran om extra resurser för att kunna genomföra det nya älgförvaltningssystemet runt om i landet.

Förbundet sökte utökat stöd
7,1 miljoner kronor hade Jägareförbundet ansökt om i utökat stöd. Pengar som i så fall skulle kunna tas från Viltvårdsfonden, som byggs upp av jägarnas pengar via jaktkortet.
Den bedömning vi gjorde var att anslaget till Jägare­förbundet hade höjts så pass myck­et på senare år, och att det ska täcka in allt i den normala förvaltningen av vilt, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
Han pekar på att Svenska Jägareförbundet för sitt allmänna uppdrag att leda delar av vilt­vården och jakten under 2011 får 50,5 miljoner kronor ur Viltvårdsfonden.
För 2010 var anslaget 50,2 miljoner kronor, för 2009 48,6 miljoner, för 2008 47,8 miljoner och 2007 handlade det om 43,4 miljoner kronor. Under de senaste fem åren har anslaget alltså ökat med cirka sju miljoner kronor.
Om man fått så stora påslag som varit fallet för Jägareförbundet på senare år, då har man fått tillräckligt och får nöja sig med det, säger Eskil Erlandsson.

Förvånar mig mycket
Ministerns motivering väcker uppseende hos Jägareförbundet.
Besvikelsen övergår till för­våning. Anslagsökningen under senare år är ju kopplad till ökade arbetsuppgifter. När nu riks­dagen beslutat om en historiskt sett mycket stor omställning för att skapa en bättre älg­för­valtning förvånar det mig myck­et att man inte är beredd att stötta det med extra resurser.
De medel vi är tilldelade för 2011 är redan intäckta i den verksamhetsplanering vi lade fast före riksdagsbeslutet. Jag hoppas trots allt att detta ska lösa sig på något sätt och att vi kan bli överens om ambitionsnivån, säger Jägareförbundets riksjaktvårds­konsulent Hans von Essen.
Genom sin stabschef Therese Nerlund upplyser landsbygds­ministern därutöver om att Jägare­förbundet även fått ytter­ligare anslag inom ramen för sats­ningen Matlandet Sverige.
Det rör sig här om ytterligare 500000 kronor fram till december 2012. Enligt landsbygds­ministerns kansli ska pengarna användas för att etablera ett lokalt nätverk för viltprodukter. Detta i syfte att göra viltkött mer tillgängligt för konsumenter och skapa en ny nisch av vilt­rela­terade arbetstillfällen på landsbygden.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram