Jägare blir ny miljöminister
Centerpartisten Lena Ek, född i Mönsterås och bosatt i Valdemarsvik, blir ny miljöminister. Det meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens på torsdagsförmiddagen. Lena Ek som är jägare sitter för närvarande i EU-parlamentet.
I samband med valet till EU-parlamentet 2009 besvarade Lena Ek Svensk Jakts enkät. Hon gav då uttryck för att det är medlemsländerna och inte EU som ska besluta i jakt- och viltvårdsrelaterade frågor. Då sa hon också att hon drivit på för att få till en revision av Fågeldirektivet.
I en debatt inför valet i Sveriges Television betonade Lena Ek att jaktfrågorna ska beslutas i Sverige.
Under torsdagens presskonferens svarade Lena Ek på frågan om var hon står i vargfrågan:
Jag står bakom regeringens linje och tycker det är en väl avvägd balans. Min uppgift nu blir att förhandla den här politiken med EU-systemet. Jag har erfarenhet av sådana förhandlingar eftersom jag under min tid som EU-parlamentariker haft mycket kontakter med miljökommissionären.
Vi kommer att ha vargjakt i framtiden, under ordnade former. Vi ska ha en livskraftig vargstam i dess naturliga utbredningsområden, men vi måste också ta hänsyn till landsbygdsbefolkningen och företagarna där, fortsatte hon.
Lena Ek hör till Centerns tyngsta företrädare. När Maud Olofsson valdes till partiledare var hon den främsta utmanaren till posten.
Utöver tidigare miljöminster Andreas Carlgren lämnar också näringsminister Maud Olofsson regeringen. Hennes ministerpost övertas av Centerns nyvalda partiledare Annie Lööf. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, C, påverkas inte av regeringsombildningen. It- och regionminister Anna-Karin Hatt, C, blir It- och energiminister och tar därmed över energifrågorna från näringsministern.
Svensk Jakts enkät 2009
Nedan återfinns Svensk Jakts frågor och vad Lena Ek svarade i enkäten som gick ut till samtliga partier inför EU-valet 2009.
Fågel- samt Art- och Habitatdirektiven styr EU:s naturvårdsarbete och påverkar även jakten. Båda direktiven har många år på nacken men det har inte skett någon översyn, trots att det finns arter som både ökat och minskat i antal i sådan omfattning att det motiverar en flyttning till en annan lista än vad som nu är fallet. Är du beredd att arbeta för en översyn av Fågel samt Art- och Habitatdirektivet?
Skyddet av fåglar som riskerar att minska dramatiskt eller försvinna är otroligt viktigt. Klimatförändringarna som redan har inträffat kan hota sådana karaktärsfåglar i det svenska landskapet som lärka och gök.
Jag tror att vi alla skulle sakna dem och vårens ljud i landskapet. De borde in på listan. Samtidigt har jag drivit på frågan om en revision där eventuellt vissa arter kunde plockas bort som exempelvis skarven.
Inom EU finns det stora skillnader i jakttraditioner och metoder. EU har inte heller någon egentligen jaktlagstiftning utan de regelverk som naturvård, livsmedelshygien, åldersgräns för vapeninnehav, med mera, har en indirekt påverkan på jakten. Anser du att jaktfrågorna ska avgöras av EU eller av medlemsstaterna?
Nej, absolut inte. Det är en fråga som bäst avgörs av medlemsstaterna. Regionala skillnader och lokala traditioner ser väldigt olika ut. Jag jobbar för ett smalare, men vassare EU.
Hur skulle du ta tillvara jägarnas intressen i Europaparlamentet?
Jag är vice ordförande i the Hunting & Biodiversity Intergroup som är ledamöternas intresseorganisation för ansvarsfull jakt. Vi behöver informera om hur den svenska jakten bedrivs med jägarexamen, kontroll av vapen, djurskyddshänsyn och viltvård.
Intergruppen ”Sustainable Hunting, Biodiversity & Countryside Activities” samlar Europaparlamentariker med ett intresse för jakt och landsbygdsfrågor.
Är du beredd att stöda Intergruppen Jakt i det nya parlamentet?
Jag är beredd att åter kandidera som vice ordförande.
EU-kommissionen vill förbjuda all handel med sälprodukter. Ställer du dig bakom EU-kommissionens förslag?
Ursprungsbefolkningen på Grönland kommer att drabbas hårt. Därför vill jag ha undantag för dem liksom för skyddsjakt. Självklart med samma djurskyddshänsyn som för annan jakt. Av respekt tycker jag också att nedlagt byte ska tas om hand. Alla som sett en kustfiskares nät efter sälbesök förstår deras krav på skyddsjakt.
EU har hittills bara haft lagstiftningsbehörighet när det gäller skydd av tamdjur. Initiativet om förbud mot handel med sälprodukter kan tolkas som att EU nu försöker utvidga sin lagstiftningsbehörighet till att även omfatta vilda djur. Är det din uppfattning att EU även ska kunna lagstifta om utformningen av olika jakt- och fångstmetoder?
Påminner om förbudet mot handel med elefantbetar och utrotningshotade djur samt djurskyddshänsyn, där EU har ett lagstiftningsansvar. I övrigt nej. Det ska vara en nationell fråga.
EU-kommissionen har alltmer börjat använda sig av internetbaserade enkätundersökningar för att stämma av opinionen i exempelvis jaktfrågor. Ett frågeformulär om fällfångst var nyligen aktuellt och frågorna fanns på engelska, tyska och franska. Är det din uppfattning att den här typen av omröstningar är förenliga med demokratibegreppet och närhetsprincipen?
Internetkonsultationen är ett sätt att öppna kommissionens arbete (som våra svenska departement kanske borde ta efter) men självklart ska det ske på alla EU:s språk.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.