Intervju med Gustav Fridolin: Är Mp ett jaktfientligt parti?
Som nyvalt språkrör för Miljöpartiet fick jägaren Gustav Fridolin flera heta potatisar i knäet. Samma kongress som valde honom beslutade även att verka för förbud mot hageljakt på fågel, vargrevir längs Norrlandskusten och att jakt med löshund inom ett vargrevir ska förbjudas.
Svensk Jakt har frågat ut språkröret om hur han och partiet ser på jakten.
Är Miljöpartiet ett jaktfientligt parti?
Nej, jag köper inte den beskrivningen. Det finns många jägare i Miljöpartiet och ännu fler jägare som tar miljöfrågorna på allvar. Därför är Miljöpartiet ett alternativ för jägarna.
Gustav Fridolin. |
Problemet vid en kongress där väldigt många frågor beslutas är att det inte finns tid att behandla alla så grundligt som de förtjänar. Det tycker jag vissa av jaktfrågorna blev lidande av. Jag vill också nämna att vi arbetar med att revidera vårt partiprogram, och vill utveckla vår viltvårdspolitik, i dialog med bland annat Jägareförbundet.
Enligt en av motionerna som antogs ska Mp verka för att förbjuda jakt med hagel på fågel. Något som skulle innebära att i princip all fågeljakt förbjuds. Ser du fram mot att arbeta med den frågan?
Det är min uppgift att driva den politik kongressen beslutar om. Men jag behöver inte hålla med om allt. Det här tycker jag är ett olyckligt beslut. Om det finns ett etiskt problem med att jaga fågel med hagel bör man diskutera det, och vad man kan göra åt det.
Enligt ett annat beslut ska fällfångst förbjudas, om det inte gäller forskning och skadedjursbekämpning. Vad är fördelarna med ett sådant förbud?
Vad gäller fällfångsten pågår det en diskussion även inom jägarorganisationerna. Jag tänker på vildsvinsfällorna. Jag förstår bakgrunden till att kongressen tog ett sådant beslut, men nu när det ska omsättas i politik menar jag att man måste man titta närmare på varje form av fälla, varje fällfångstmetod.
Vargpolitiken står i centrum dessa dagar. Rovdjursutredaren har föreslagit 450 vargar i landet. Är det en lagom nivå?
Jag kan inte nu säga någon siffra på vad som är en livskraftig vargstam. Andra utredningar och annan forskning har kommit fram till andra siffror. Ett problem är att vargförvaltningen blivit en nästan uteslutande politisk fråga. Egentligen skulle myndigheter och forskare sköta den. Man kan jämföra med fisket där forskningen är tämligen entydig om överfiskningen, men där politikerna inte klarar att ta de beslut som finns. Jag menar att vi politiker måste lyssna mer på forskningen.
Ett politiskt miljömål är att 500 000 hektar ängar och betesmarker hållas öppna genom betning för den biologiska mångfaldens skull. Hur går det ihop med en stor vargstam?
Med tillräckligt stora ersättningar och skyddsåtgärder som fungerar. Det kommer alltid att finnas konflikter mellan rovdjur och tamdjursägare. Men det går att hantera, det ser vi i andra länder där Sverige varit pådrivande för att de ska ha stora rovdjur.
Är ni beredda att betala vad det kostar?
Ja. Sverige kräver av fattiga utvecklingsländer att de ska slå vakt om sina stora rovdjur. Då vore det märkligt om inte ett rikt land som vårt skulle ha råd att göra samma sak.
Kongressen röstade för att Miljöpartiet ska arbeta för att Jägareförbundets allmänna uppdrag ska upphöra. Vad tycker du om Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag?
Att en intresseorganisation förvaltar sitt eget intresseområde är en särskild företeelse. Övervakningen ligger inte helt och hållet på en oberoende myndighet, och det kan skapa problem. Men man måste ha bakgrunden klar för sig och väga in att det allmänna uppdraget kommer ur en historia av allmogejakt och god svensk viltförvaltning. Det finns anledning att diskutera den här frågan djupare. Kanske kan myndighetsutövandet skötas av en myndighet i nära samarbete med Jägareförbundet.
Mp ska också verka för att hårdare krav ställs på hundföraren vad gäller ansvar för hundens säkerhet. På vilket sätt brister det idag?
Min erfarenhet är att de allra flesta jägare tar stort ansvar för sina hundar. En sådan här fråga kan man inte driva på annat sätt än att diskutera den med intresseföreningarna Jägareförbundet, Kennelklubben, med flera. Att påtvinga någon ett större ansvarstagande tror jag inte på. Därmed inte sagt att frågan inte ska diskuteras.
Att avlysa rätten till jakt med lös hund inom vargrevir var en annan motion som antogs. Ska inte jägarna själva få avgöra om de vill släppa sina hundar oavsett vilka marker de innehar jakten på?
Det är kopplat till tidigare fråga. Vilket ansvar har man för sin hund. Jag kan inte säga att det ska vara förbjudet att jaga med löshund i ett vargrevir, men när det görs måste man vara medveten om riskerna, och göra allt för att minska dem.
Enligt en antagen motion ska det finnas vargrevir längs Norrlandskusten för att på det sättet knyta ihop svenska och finska vargar. Hur ska det kombineras med renskötseln?
Vi har flera renskötare som är medlemmar i Miljöpartiet. De har ställt samma fråga. I grunden är det samma sak som den tidigare frågan om att vi ska hålla betesmarker öppna. Det kräver kompromisser, samtal och ersättningar. När det gäller renskötseln har vi också en historisk konflikt som lever kvar, och som inte underlättar för staten när den vill föra den här typen av samtal.
Mp ska verka för att anslag ur viltvårdsfonden också ska gå till något man kallar opartiska aktörer som biologer, naturvårdare och ideella organisationer. Viltvårdsfonden finansieras uteslutande av jägare. Är det rimligt att andra ska få ta del av de pengarna utan att själva bidra till fonden?
Jag förstår inte var konflikten ligger. Så länge pengarna går till viltvård, viltförvaltning och viltforskning har det väl ingen betydelse vem som utför arbetet.
Hur ser du på jakten som företeelse?
Jag tycker att jakt är en naturlig del i ett hållbart utnyttjande av våra naturresurser. Det kommer alltid att finnas konflikter mellan jägare och de som är mot jakt. Ibland blir de förstorade och tappar i proportioner eftersom man inte förstår varandra.
Hinner du jaga själv, nu när du valts till ett så tidskrävande uppdrag som språkrör?
Mina jagande vänner använder varje tillfälle de kan för att berätta om sina bravader på jaktstigen. Själv vill jag inte överdriva mina jaktliga erfarenheter. Jag flyttade till Stockholm som ung, men har licens och kommer ut någon gång. Det hoppas jag få fortsätta göra.
Vilken är din favoritjakt?
Min far hade ett stort hundintresse när jag växte upp. Relationen jägare-hund är fascinerande. Så min favoritjakt är småviltjakt där hunden arbetar nära sin förare.
FAKTA Gustav Fridolin
Ålder: 28 år
Jobb: Politiker
Bor: Stockholm
Hobbies: Att titta på dåliga amerikanska filmer
Aktuell som: Nyvalt språkrör för Miljöpartiet
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.