Insektsprofessor vill minska rådjursstammen

Antalet rådjur i Sverige måste bli färre, annars blir fästingarna fler. Det säger Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet till Upplandsnytt. Men på Naturvårdsverket ställer man sig avvaktande till uppgifterna.

 

Klimatförändringen har gynnat rådjuren. Man ser tydligt att fästingarna finns i områden med mycket rådjur. Man ser också att fästingarna suger blod från rådjur, säger Uppsalaprofessorn och fästingexperten Thomas Jaenson till Sveriges Radios Upplandsnytt.

Rådjuren är, kan man säga, ett prioriterat värddjur för fästingarna. Vi hittar tusentals fästingar på ett enda rådjur. Antalet TBE- och borreliafall ökar också mer i områden där det finns mycket rådjur. Så jag har massor av hållpunkter för detta, säger Thomas Jaenson till Upplandsnytt.

 

Vill minska stammen med två tredjedelar

Rekommendationen från Thomas Jaensons sida är att minska på rådjursstammen med ungefär två tredjedelar. Enligt Jaensson skulle antalet fästingar minska rejält om man minskade rådjursstammen till cirka 100 000 djur.

Gör vi ingenting åt den här situationen och istället låter rådjurspopulationen ligga på en nivå som jag tror att de flesta jägare i Sverige tycker är en lämplig nivå, det vill säga cirka en halv miljon rådjur. Då kommer fästingpopulationen att öka i antal, vilket leder till att vi får ännu fler TBE- och borreliafall jämfört med vad vi har i dag, säger Thomas Jaenson till Upplandsnytt.

 

”Gnagarpopulationen är smittoreservoar”

På Naturvårdsverket ställer man sig frågande till Jaensons uppgifter.

Det är en ny kunskap att rådjuret skulle spela en sådan stor roll och närmast avgörande för fästingens resistens. Frågan var uppe i slutet av 90-talet i en utredning som socialstyrelsen ledde där Naturvårdverket och Statens veterinärmedicinska anstalt och andra forskare var med. Där kom vi fram till att det är gnagarpopulationen som är smittoreservoar och därmed finns ju fästingarna tillgängliga för alla tamdjur och särskilt sällskapsdjur som hundar och katter, säger Christer Pettersson, sakkunnig i klövviltsfrågor på Naturvårdsverket, till Upplandsnytt.

Är det är realistiskt att skjuta av rådjur för att få ner antalet fästingar?
Rådjurspopulationen växte ju till mycket kraftigt runt 80-talet och när vi hade som mest rådjur så hade vi över en miljon och vi sköt närmare femhundra tusen. På grund av skador på skogen och trafikolyckor så har olika insatser resulterat i att rådjursstammen tagits ner och dessutom har rovdjurens återinträde när det gäller särskilt lodjuret bidragit till att rådjuren lokalt har gått tillbaka kraftigt och idag uppskattar jag stammen till mindre än en tredjedel. Att i det perspektivet få markägarna att ytterligare halvera det antalet kräver ju mycket tydliga kopplingar till att rådjuret skulle vara huvudansvarig för det här, säger Christer Pettersson till Upplandsnytt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev