Publicerad 15 maj 2013 - 16:43

Ilska efter sen bekräftelse från Naturvårdsverket

Åke Bengtsson i värmländska Lakene var ute i god tid med sin anmälan om registrering inför lodjursjakten.
Men bekräftelsen från Naturvårdsverket kom väl sent: när lojakten redan hunnit avslutas i länet.

 

Det är bedrövligt att Naturvårdsverket inte kan behandla oss jägare bättre än så här, när vi sköter oss och är noggranna med att ha alla papper i ordning, säger Åke Bengtsson.

Han skickade in sin anmälan för registrering till lodjursjakten till Naturvårdsverket redan i juli, strax efter jaktårets början. Först på tisdagen den 1 mars damp bekräftelsen från Naturvårdsverket ner i hans brevlåda.
Det var på eftermiddagen samma dag som lojakten påbörjades, och i Värmlands län hade jakten då redan hunnit avslutas, säger Åke Bengtsson uppgivet.

 

Ute i god tid

För deltagande i lojakten räckte det med att jaktledare registerade sig hos Naturvårdsverket, men i Åke Bengtssons fall var han själv att jämställa med jaktledare.
Jag jagar på egen hand, på egen mark där jag har jakträtt. Därför var jag ju tvungen att registrera mig, men nu blev det ingen lojakt för min del. Man kan ju inte ge sig ut i markerna utan att veta att man är registrerad på ett korrekt sätt. Jag var ute i god tid, men det var sannerligen inte Naturvårdsverket, säger han.
Per Risberg vid Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet förklarar att man från myndighetens sida har en svår balansgång när det gäller utskick av dessa skriftliga bekräftelser.
Vi beklagar självfallet om någon tvingats avstå jakt på grund av detta. Vi väntar så länge vi vågar med utskicket. Detta eftersom det inte förrän i ett relativt sent skede står helt klart om det över huvud taget blir någon lojakt. Vi gjorde utdraget ur registret förra veckan och skickade till tryckeriet, sedan ska bekräftelserna skickats ut från tryckeriet i torsdags.

 

Inga krav på intyg

Enligt Risberg var meningen bekräftelserna på registrering skulle ha nått sina mottagare senast måndagen den 28 februari.
Men det kan ha blivit eftersläpning med postutdelningen, vilket vi dessvärre inte kan ansvara för.
Hellre än att göra sin anmälan brevledes rekommenderar Risberg jägarna att istället sköta den saken via internet eller per telefon. Men framförallt understryker han att jägarna inte behöver ha något intyg med sig ute i skogen.
Att själv veta att man är registrerad räcker, vi har inga krav på att man har intyg med sig. Anmäler man sig per telefon får man en bekräftelse direkt i luren, vilket alltså räcker. Vid internetregistrering kan man skriva ut bekräftelsen direkt från datorn, om man ändå vill ha med sig ett sådant intyg, säger Per Risberg vid Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram