Idé resulterade i älgpris

Varje år, i samband med Tylösandseminariet, delar Älgskadefondsföreningen ut trafiksäkerhetspriset Guldälgen. Idag delas årets pris, på 20 000 kronor, ut till Urban Östman för hans initiativ till ett enkelt och effektivt positioneringssystem som nyttjar vägarnas reflexstolpar.

För att kunna planera förebyggande åtgärder och bedriva viltolycksforskning behövs en säker platsangivelse när viltolyckan rapporteras in till Polisen. Idag är anmälningsmaterialet nästintill värdelöst ur forsknings- och planeringssynpunkt.

För att kunna förebygga olyckor som beror på vägmiljön, är det en klar fördel att känna till olyckans exakta position för att studera samband och föreslå förbättringar, menar Anders Kullgren forskningschef på Folksam.

Denna brist vill årets Guldälg-vinnare, Urban Östman, råda bot på. Han är initiativtagare till ett positioneringssystem som är lika enkelt som effektivt. Med hjälp av att klistra fast ett nummer på varje svart-vit reflexstolpe vid vägrenen kan man bestämma olycksplatsen med mindre än 50 meters felmarginal. Stolparnas nummer är registrerade med exakta koordinater i ett datorsystem, vilket gör att man får en säker platsangivelse när numret på reflexstolpen närmast olycksplatsen anges vid anmälan. Detta system skulle även kunna vara behjälpligt vid andra trafikolyckor där räddningstjänsten behöver snabb och exakt position för olycksplatsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev