Hinder för stängsel mot varg

Vargstammen ska spridas till södra Sverige för att bland annat minska rov­djurs­trycket i mellersta del­en av landet. Det har riks­dagen beslutat. Däremot finns inga pengar för varg­etableringar i de nya varg­länen.

 

Två vargar har under året etablerat revir i den södra delen av landet. Den ena vargen sköts under skyddsjakt på Vikbolandet i Östergötland efter att den dödat över 100 får. Den andra vargen har etablerat revir i Kronoberg och har varit föremål för skyddsjakt. En ny skyddsjaktsansökan behandlas i nuläget.

Fler vargar lär hamna i den södra delen av landet. Men frågan är om inte även de snabbt kommer att skjutas under skyddsjakt? Detta eftersom län som saknar fast vargstam inte får några pengar från Jordbruksverket för att sätta upp så kallat rovdjursstängsel. Därmed ökar också risken markant att får och annan boskap dödas av varg.

 

Dödade över 100 får

Vargen på Vikbolandet dödade över 100 får under sensommar­en och hösten. Östergötlands länsstyrelse fick i september 500.000 kronor av Jordbruksverket för att sätta upp rovdjursstängsel. Länsstyrelsens bedömning var att pengarna räckte till att stängsla in 75 hektar betesmark. I länet finns totalt 40.000 hektar betesmark.

Läns­styrelsens uppgift blev att prioritera vilken typ av mark och verksamhet som ska kunna få del av stödet. Om all betesmark i länet hägnas in skulle det enligt länsstyrelsens be­räk­nings­­modell kosta drygt 266 miljoner kronor.

Nu är det givet­vis inte aktuellt att all betesmark ska hägnas in, men det ger ändå en fingervisning om hur stora pengar som krävs för att hägna in de nya varglänen.

Den 15 oktober sköts vargen, en ung hane, under skyddsjakt. Statens kostnad för vargens härjningar blev över 300000 kronor. Pengar som inte heller finns i länsstyrelsens budget. Därtill kommer också den uppskattade kostnaden av skyddsjaktens genomförande på 365000 kronor som jägarna inte får någon ersättning för.

 

Vargtik i Kronoberg

Tidigare i år etablerade en så kallat genetisk viktig vargtik från norska Kynnareviret revir i Krono­bergs län. Vargen är försedd med GPS-sändare och till en början var det mesta tämligen lugnt kring vargen. Men under höst­en har hon blivit allt mer benägen att döda får.Efter åtta attacker på fårbesättningar i län­et gav Naturvårdsverket i mitten av oktober grönt ljus för skydds­jakt.

I Kronoberg finns enligt länsstyrelsen cirka 400 får­besättningar. Inte heller där finns någon ekonomisk möjlighet att skydda fåren mot rovdjursangrepp.

Jordbruksverket har sagt att de vill avvakta och se om det verkligen finns ett fast vargrevir i Kronoberg innan de skjuter till några pengar för rovdjursstängsel. Det här är definitivt inga pengar som verket släpper lättvindigt, säger Johan Karlsson, handläggare vid länsstyrelsen i Kronoberg.

Om vargen skjuts under skyddsjakt kommer länsstyrelsen alltså inte att få några pengar av Jordbruksverket, berättar Johan Karlsson.

 

Samma visa när nästa varg kommer

Det betyder i praktiken att Kronoberg och andra län som idag saknar fast vargstam är precis lika dåligt ekonomiskt för­beredda när nästa varg etablerar revir.

Precis så ser det ut i dags­läget, säger Johan Karlsson.

Han kan inte svara på hur många miljoner det skulle kosta att hägna in merparten av Krono­bergs fårbesättningar. Men han är övertygad om att stat­en har pengarna som krävs om de verkligen bestämmer sig för att det ska finnas varg i den södra delen av landet, alltså det som riksdagen redan bestämt.

Vi är ett rikt land. Om staten på allvar bestämmer sig för att det ska finnas en fast vargstam i södra Sverige finns det pengar för det. Men idag ser verklighet­en inte så ut, vi i söder har inga pengar avsatta för vargetableringar, säger Johan Karlsson.

 

Fakta rovdjursstängsel

I februari 2009 meddelade Jordbruksverket att det fanns pengar att söka i landsbygds­programmet för djurägare som vill sätta upp stängsel mot rovdjur.

Mellan 2010 och 2013 är budgeten 40 miljoner kronor för hela landet.

Pengarna går i första hand till de län där det finns vargrevir och där angrepp­en förväntas bli flest.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev