Hallå där: Hur går det med den nya älgjakten?

Övergången till det nya älgjaktssystemet pågår för fullt. Den administrativa bördan vilar på länsstyrelserna som bland annat ska sköta om- och avregistreringar av jaktområden. Torsten Nilsson är jaktansvarig på länsstyrelsen i Sveriges till ytan största län, Norrbotten.

 

Hur går arbetet?

Man kan väl säga att det är fullt upp. Vi har delat in länet i sex förvaltningsområden, tre vid kusten och tre i inlandet och fjällen. Vi har också tillsatt älgförvaltningsgrupperna, men sammansättningen i några av dessa har överklagats hos Naturvårdsverket. Vi får se hur det går.

Vem har överklagat?

 

Torsten Nilsson

Två skogsbolag. Sveaskog ville ha samma representant i alla sex älgförvaltningsgrupperna, SCA ville ha samma representant i fyra. Då satte vår landshövding ner foten och konstaterade att ingen kan sitta i mer än tre älgförvaltningsgrupper och sam­tidigt sköta sitt jobb. Det gäller ju att tillföra lokal kunskap om älgstammen och betessituationen och vårt län är ju i storlek en fjärdedel av Sverige.

Vad gjorde ni då?

När Sveaskog inte kunde presentera något nytt namn inom rimlig tid förordnade länsstyrelsen en ledamot som nominerats av markägarna i tre stora viltvårdsområden. Vilt­vårdsområdena är ju juridiskt också en markägarorganisation vilket ofta glöms bort. LRF har även en representant som från början nominerades av skogsbrukets jaktgrupp.

Sista dag för att registrera ett älg­skötselområde har passerat. Hur många nya älgskötselområden har tillkommit i Norrbotten?

För närvarande inte ett enda, men några nya ansökningar har inkommit. Vi har totalt 32 älgskötsel­områden varav en del är så stora att de delats upp i delområden. Total­ytan är 2.228.711 hektar och då finns det ändå inga älgskötselområden ovan odlingsgränsen.

Ett par älgskötselområden har övervägt att återgå till jakt i vanliga licensområden eller tilldelningsområden, som de nu kommer att heta.

Vad har ni satt för minsta areal för tilldelningsområden?

Vi har en oerhörd spännvidd beroende på variationerna i älg­täthet, allt från 100 hektar vid kusten till 2.000 hektar i fjällen.

Vad kostar det att omregistrera ett redan registrerat område som blir större när det kommer till mark?

Avgiften för registrering är egentligen 2.300 kronor, men den tar vi bara ut när det gäller tidigare oregistrerad mark, alltså när det helt klart rör sig om en nyregistrering.

För redan registrerade områden som blir större eller tappar mark kostar det ingenting. Meningen med den här reformen är ju inte att till varje pris pungslå jägarna.

Kommer fällavgifterna att höjas?

Vi är skyldiga att införa fäll­avgift för kalv och den får vara högst en tredjedel av fällavgiften för vuxen älg. Fällavgiften för vuxen älg är i dag 400 kronor och där ska vi försöka ligga kvar. Jag kan tänka mig att det blir en hundring eller något mer för kalv.

Hinner ni bli klara med allt arbete innan älgjakten börjar?

Ja, det tror jag. Ett problem är skötselplanerna för våra älgskötsel­områden. De ska vara klara nu, men ska överensstämma med älgförvaltningsområdets plan som inte be­höver vara klar förrän fram i höst. Det får vi lösa så att vi godkänner en preliminär skötselplan för älg­skötsel­­områdena och sedan korrigerar den vid behov.

Hur ser du på älgjaktsreformen?

Den är ett högriskexperiment, både när det gäller den administra­tiva biten och det folkbildnings­projekt som inbegriper älgförvaltningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev