Hallå där, Anders Thelin…

…läkare och forskare i arbetsmiljö i lantbruket och bönders hälsa, som talade vid manifestationen mot rovdjurspolitiken i Växjö den 24 mars.

 

Vad talade du om vid manifestationen?

I korthet försökte jag problematisera hur olika människor reagerar, i termer av upplevd stress, när det kommer till rovdjur.

 

Anders Thelin

I medicinsk mening är stressreaktioner något som innebär att vi får en förhöjd beredskap för att möta någon form av hot och ur ett utvecklingsbiologiskt perspektiv är rovdjur stressframkallande. Om man exempelvis skulle möta en varg på gatan upplever man stress. Det är ett reaktionsmönster som är basalt, uråldrigt, och i sig ingenting som är farligt utan snarast bra och ändamålsenligt.

När kan stress bli skadlig?

Att under lång tid utsättas för stress kan vara skadligt. Om man tvingas leva med rädsla långvarigt riskerar man en massa sjukdomar, exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Rädslan blir en så kallad kognitiv stress, som sätter igång en rad oönskade fysiologiska processer. Då kan det ha en skadlig inverkan. En sådan stress drabbar människor på landsbygden om de har djur och hela tiden oroar sig för vargangrepp.

Dessutom kan det vara ett svårt trauma att få sina tamdjur rivna. Vissa människor blir påtagligt störda om de tvingas ta hand om skadade och dödade djur. Om man efter en sådan händelse ständigt oroar sig för att det ska hända igen, då lever man med en kronisk stress.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev