Gratinerad färsbiff
Gratinerad färsbiff med fänkål tomatsås och potatispuré
1 sats viltfärs
4 skivor inkokt fänkål
100 g brieost
100 g ädelost
4 tomatskivor
6 tomater till tomatsåsen
2 fänkål
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 lagerblad
4 timjanskvistar
1 dl vitt vin
4 dl grönsaksbuljong
10 grovkrossade pepparkorn
lite salt
Forma och stek eller grilla fyra runda färsbiffar. Ta av skalet av brieosten, skär den i små bitar. Smula ädelosten och blanda ostsorterna (det går bra att använda endast en sort). Lägg tomatskivorna på färsbiffarna. Toppa med osten och sätt in under grillen i ugnen. Under tiden kan du steka, eller helst grilla, fänkålen i en grillpanna och värma lite tomatsås.
Så här gör du fänkålen:
Blanda grönsaksbuljong, vin, olivolja, vitlök, lagerblad, timjan, peppar och salt i en kastrull och koka upp. Ansa fänkålenoch skär den längs med i en centimeter tjocka skivor. Lägg fänkålen i kastrullen och koka tills fänkålen mjuknar lite. Låt kallna i spadet.
Så här gör du tomatsåsen:
Ta sex mogna tomater och dela dem. Tryck ur kärnorna. Skär tomaterna i bitar och fräs bitarna i lite olivolja i en kastrull på hög värme. Rör om med en träsked under tiden tomaterna kokar. Passera massan genom en sikt (på detta vis slipper du skala tomaterna innan tillagning). Smaka av med salt och peppar. Ta upp fänkålen och torka den på hushållspapper. Pensla fänkålen med olivolja och grilla i pannan. Lägg fänkålen på tallriken och lägg sedan på den gratinerade färsbiffen och några skedar tomatsås.
Servera med potatispuré
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.