Gifter från flygplats kan finnas i viltkött

Miljögifter från Sturups flygplats har läckt ut i Börringesjön och Fjällfotasjön. Jägare befarar nu att viltet som dricker i sjöarna och andra vattendrag i området har lagrat giftet i sina vävnader. På fredag ska några äldre dovhindar skjutas för provtagning.

 

Jägaren och ägaren till Börringe Kloster, Sten Ericsson är både orolig och upprörd över hotet som vilar över hans verksamhet.

Hade vi som lantbrukare haft så dålig hantering av vattnet som staten hade de stoppat oss i buren. Flygplatsen har kunnat förgifta vårt vatten fram till 2008 utan att något gjorts, säger han.

Giftet som ingår i gruppen perflourerade ämnen har funnits i det brandskum som använts för att släcka bränder i flygplan. Under de många övningarna på Sturup har skummet som använts spolats bort med dagvattnet, ut i sjöar och vattendrag.

Flygplatsen ligger vid Segeåns upprinningsområde vilket innebär att giftet förutom att rinna ut i sjöarna vid Börringe också flutit ner till Malmö och Öresund.

 

Giftet lagras

Det aktuella miljögiftet bryts inte ned, utan lagras i näringskedjan. Ämnena, som kan spridas vidare till människan, påverkar främst immunförsvaret och fortplantningsförmågan.

Samma brandsläckningsskum har använts på andra svenska flygplatser med samma undermåliga omhändertagande. Hur är vattnet som viltet dricker i närheten av Landvetter, Arlanda, Sundsvall, Skellefteå och alla andra svenska flygplatser, frågar Sten Ericsson.

Företaget som gjort mätningarna i sjöarna rekommenderar fiskestopp i Fjällfotasjön, där det finns en yrkesfiskare som nu drabbas. Djur i livsmedelsproduktion ska heller inte dricka vatten ur sjön.

Men ingen har brytt sig om viltet. Men för mig är viltköttet också ett livsmedel. Ett mycket viktigt sådant dessutom, säger Sten Ericsson som arbetat hårt för att få även viltet ska undersökas.

På Swedavia som driver Sturups flygplats avvaktar man nu fler provtagningar för att se vilka åtgärder som kan bli aktuella. Efter påtryckningar från Sten Ericsson har man gått med på att finansiera provtagningen av några äldre dovhindar.
Man väljer äldre djur eftersom det sannolikt är hos sådana giftet finns lagrat, om de fått det i sig genom vattnet. En annan anledning är att hindar är mer stationära än hjortar.

 

Påverkar livsstil

Sten Ericsson driver jord-, skog- och viltbruk på Börringe Kloster. Viltvården och jakten, som man arbetar för att utveckla, är en viktig och växande del av gårdens ekonomi. Vissa delar av marken arrenderas ut, från andra tar fastighetsägaren ett jaktligt uttag. Kött, från i första hand dovhjort, säljs till vilthandlare och används i den egna restaurangen och i det egna hushållet.

Nu är Sten Ericsson orolig för att inte bara hans verksamhet, utan också hans livsstil ska påverkas av ett miljögift.

För mig är jakten och viltvården mycket viktig. Viltköttet är basen i vårt hushåll. Jag är orolig, och många andra också. Arrendejägarna funderar på vart det här ska leda, och jag har också fått samtal från en viltuppköpare som ställt frågor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev