Genetiker djupt oense i vargfrågan

Nu träter även några av landets ledande genetiker i vargfrågan. Djup oenighet råder kring frågan om vargjakt kan vara bra för att förbättra genetiken i landets vargstam?

I en intervju med Ekot sågar genetikprofessorerna Linda Laikre och Nils Ryman tankarna på att påskynda en förbättring av vargstammens genetiska status genom att skjuta bort de mest inavlade vargreviren.

Jag tycker att det vore direkt olämpligt att göra det i det här läget. Även om individer är inavlade, så har dom genetiskt material som kan vara värdefullt. Jag tycker att det vore att äventyra den här populationsens framtid, säger Linda Laikre, till Ekot.

Linda Laikre har vid tidigare tillfällen förordat en vargstam på 3.0005.000 individer.

Stöd av kollega
Enligt genetikprofessorn Nils Ryman är det inget som talar för att stammen på lite längre sikt kommer att bli friskare för att inavlade djur skjuts bort.

En hotad population gynnas av en hög numerär. Det är alltid bättre att vara många än att vara få. Och börjar man skjuta av djur, då minskar ju storleken på det här beståndet, säger Nils Ryman.

Mothugg av kollega
En tredje genetikprofessor, Dag Lindgren, är inte alls överens med sina forskarkollegor i det här fallet.

Om man från en hög inavelsgrad vill sänka den snabbast möjligt så är det bra med ett lågt vargantal, skriver Dag Lindgren på sin blogg.

Han anser att 380 vargar är ett omotiverat högt vargantal för gynnsam bevarandestatus.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev