Publicerad 15 maj 2013 - 16:29

Gasol och tvål mot bakterier

Ska du hålla en slaktkropp torr är god ventilation viktig. Men du kan också hålla efter fukten med en gasolbrännare.

 

Många är de som undrar vad det viktigaste i ett slakteri är. Förutom god ventilation så är tveklöst en bra gasolbrännare det verktyg som ger mest tillbaka per satsad krona. Om man inte räknar med tvålen.

För att kunna hänga älgen så att den hinner mogna är en torr yta något av det viktigaste. Den största anledningen är att bakterierna behöver tre saker för att växa: vatten, näring och värme. Ska man justera med kyla kostar det mycket pengar. Näringen finns alltid där i blod, kött och så vidare. Så det enklaste är att ta bort fukten med hjälp av en gasolbrännare.

Du ska inte grilla älgen
Dessutom slår du två flugor i en smäll. Under den korta stund du kör över slaktkroppen med en kraftig gasollåga dödar du samtidigt en ansenlig mängd bakterier, vilket gör att du startar i ett bättre läge i bakterietillväxten än innan.

Tar du för vana att gå in och nosa på sina slaktkroppar varje dag märker du snart om de är på väg att bli fuktiga igen. Dra då igång gasolen igen och torka upp kroppen.
Kom dock ihåg att det inte är meningen att grilla älgen utan du drar bara i en lugn rörelse över hela kroppen så att den torkar upp utan att ändra färg. Det får inte börja lukta bränt!

Om slaktkroppen är lagom torr kan du kontrollera genom att sätta fast ett torkpapper på. Är den lagom torr ramlar pappret av. Är kroppen för fuktig fastnar pappret.

Ett bra komplement till gasolen är att satsa någon tusenlapp på en hygglig avfuktare. Den hjälper till att hålla fukten borta ur slakteriet.

Jagar du i kyla?
Ur väderperspektiv är det egentligen mer begåvat att jaga när det börjar bli frost på nätterna. Då får du torr och fin luft i slakteriet och du behöver inte satsa en krona i kylelement eller avfuktare. Möjligen behöver du då köpa en värmekälla.

Köper du en enklare fläkt och en vettig termostat kan du hålla en bra temperatur med hjälp av dem till en vettig penning. Den termostat jag menar är en enkel variant som du sätter i eluttaget och sedan sätter in sladden till fläkten i. Dessa brukar ha gradantal angivet från 0 till 30 grader så du kan ha den på 2 grader under hängningen. Köp dock inte för billiga termostater. Funkar de inte kan det bli väldigt varmt i slakteriet.

Hygien tjänar du in
Tvålen då, undrar du kanske? Den tvättar du händer och knivar med innan slakten. Älgen har inga bakterier i sig när den skjuts utan alla bakterier som den får på sig beror på hur vi hanterare den. Varje jaktlag bör därför ha handskar och handsprit med sig i skogen och i slakteriet så att ni inte i onödan tillsätter bakterier till det ni ska äta.

Nu kan någon kanske tycka att det är dyrt att lägga en dryg tusenlapp på en bra gasolbrännare plus gasoltub. Men det tjänar ni igen på vunnet kött och bättre kvalitet flera gånger om redan första säsongen.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram