Publicerad 15 maj 2013 - 16:43

Fyra av åtta testade fällor rekommenderas

På Naturvårdsverkets uppdrag har SVA utfört tester av åtta vildsvinsfällor.
Fyra av fällorna rekommenderas för användning.

 

Åtta fällor avsedda för levandefångst av vildsvin har ingått i testerna, som genomförts under perioden januari 2010januari 2011 och med tillstånd från Uppsalas djurförsöksetiska nämnd. Vildsvinsfällorna testades på marker tillhörande två större gods, i Örebro län och Uppsala län. Totalt fångades och avlivades 77 djur.

 

Två godkända utan åtgärder

Rekommendation om godkännande, utan med mindre åtgärder, lämnades för två fällor: Söderberg och Panthera MT (multitrap).
Rekommendation om godkännande lämnades för ytterligare två fällor, efter föreslagna åtgärder: Lotin enkel/dubbel och Sinkabirum.
För två fångstredskap Ekafällan och Panthera G rekommenderades ej godkännande.
Panthera H kunde inte rekommenderas, då antalet fångade djur och antalet fångster var för litet för att möjliggöra en bedömning. Samma sak gäller för KM-fällan, i vilken inga vildsvin fångades.

 

Lindriga skador överlag

I testerna undersöktes de infångade vildsvinen för eventuella skador. I Ekafallan sags skador hos samtliga fångade djur (12), i Lotin-fallan hos sju av 12, i Panthera G hos samtliga (5), i Panthera H hos fem av 11, i Panthera MT hos ett av 12, i Sinkabirum hos fyra av 12 och i Soderberg hos ett av 12 vildsvin. Skadorna bedömdes överlag vara lindriga, med två undantag: tandfraktur samt bristning i höftledsligament.

 

Tryggare med täta väggar

Fältpersonalen som utförde testerna gjorde även en subjektiv stressbedomning av de infångade djuren. Stressbedömningen visade en snittpoang som hade en tendens att folja skadepoangen. Faltpersonalen upplevde att vildsvinen i allmanhet upptradde lugnare i de fallor som hade ej genomsynliga vaggar.
Det verkar som att vildsvinen känner sig lite tryggare av att vara dolda, i mörker, medan de i fällor med genomsynliga väggar i högre utsträckning stressade upp sig i försöken att ta sig ut, säger Erik Ågren, sektionschef vid SVA:s viltsektion.
I rapporten rekommenderas att gillring under arets varma period endast bor vara tillaten fran en timme efter solens nedgang till en timme fore solens uppgang.

Det är ett resonemang som vi inte har några mätvärden på, men om man ska fånga vildsvin i täta fällor, med icke genomsynliga väggar under sommartid finns risken att det blir mycket varmt i fällorna. Djuren kan då drabbas av överhettning och syrebrist, vilket givetvis inte är acceptabelt, säger Erik Ågren vid SVA.

 

Köttprover analyserade

Köttprover från de infångade vildsvinen undersöktes också, med avseende pa kottkvalitetssyndromet PSE (Pale, Soft, Exsudative) som hos tamsvin kopplats samman med stress. Undersökningarna visar att de fällfångade vildsvinen hade förändringar i muskulaturen som indikerar PSE, vilket det inte fanns hos refernsmaterialet (vildsvin som skjutits på åtel).
SVA:s rapport går efter remissrunda vidare till Naturvårdsverket, som är beslutande myndighet för vilka fångstredskap som slutligen blir godkända.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram