Vargjakten orsakar sprickor i regeringen

Sven-Erik Bucht säger att han inte har anledning att ifrågasätta Naturvårdsverkets beslut om licensjakt efter varg. Foto: Sören Andersson/Regeringskansliet

UPPDATERAD Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har fullt förtroende för Naturvårdsverkets beslut.
– Det finns ingen anledning att ändra Naturvårdsverkets ställningstagande, säger han.
Miljöminister Åsa Romson (MP) är dock kritisk till dagens beslut.

Sven-Erik Bucht är tydlig med att alla frågor som rör jakt, även licensjakt på varg, faller under landsbygdsdepartementet.
– Jakten ligger på det här departementet och ska även hanteras här. Jag har fullt förtroende för Naturvårdsverket och den bedömning som man där gjort. Naturvårdsverket grundar sitt beslut på riksdagens beslut att vi ska ha en långsiktig och livskraftig vargstam, säger Sven-Erik Bucht.
Han konstaterar också att vargen skapar oro på många ställen och att den även orsakar skador.
Tycker du det är bra med licensjakt på varg?
– Det finns ingen anledning från regeringens sida att ifrågasätta Naturvårdsverkets bedömning. Jag utgår från att man gjort en korrekt bedömning.
Rovdjurspolitiken ligger på miljödepartementet. Och miljöminister Åsa Romson håller inte alls med Bucht.
– Nej jag beklagar dagens beslut hos NVV om licensjakt i vinter. Jag har föreslagit för landsbygdsministern att vi tillfälligt skulle ta bort möjligheten till licensjakt ur jaktförordningen för den här vintern, eftersom vi inväntar pågående prövningar inte minst i svenska domstolar av de senaste årens licensjakt, men också för att vi behöver följa analyser kring vargstammens hälsa, säger hon enligt Sveriges Radio.

Bucht: Detta är regeringens ståndpunkt
För Sveriges Radio kommenterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht miljöministerns avvikande åsikt i frågan:
– Jag har givetvis respekt för att hon har en annan syn på det. Men vårt beslut, vår hantering, grundar sig på det jag säger. På riksdagens beslut. Vi har ingen anledning att ifrågasätta Naturvårdsverkets beslut idag om att delegera detta till länsstyrelserna. Det grundar sig på fakta och lagstiftning och på EU:s Art- och habitatdirektiv.
En bedömning du anser vara den rätta, men en annan minister ser annorlunda på saken?
– Ja, det kanske inte är så ovanligt, man kan ha olika syn på saken. Men detta grundar sig på den ståndpunkt regeringen har om hanteringen av den här frågan, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Sveriges Radio.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev