Fransk hjärtmask i Skåne
Den franska hjärtmasken som tidigare bara hittats på Koster har nu också påträffats i Skåne.
En ung räv hade smittan och nu räknar Statens veterinärmedicinska anstalt med att smittan har etablerat sig i Sverige.
Fransk hjärtmask påvisades i Sverige för första gången 2003, då en hundvalp som vistats på Sydkoster insjuknade. Sedan dess har infektionen påträffats hos åtta rävar på ön samt hos ytterligare en hund som vistats på Sydkoster. Detta fynd i Skåne visar att infektionen är etablerad även i naturen på fastlandet. Hur smittan kommit dit är inte klart, säger Eva Osterman-Lind, veterinär, SVA.
Fransk hjärtmask förekommer närmast i Danmark, norr om Köpenhamn, där smittan lokalt är utbredd i hund- och rävpopulationen. Parasiten infekterar inte människa.
Räv och hund är värddjur för parasiten och de vuxna maskarna lever i höger hjärtkammare och lungornas blodkärl.
Hund och räv infekteras när de äter eller slickar på slemmet av en infekterad snigel. Smittan går med andra ord inte direkt mellan djur utan måste ta omvägen via en mellanvärd, i detta fall sniglar, Om infektionen är tillräckligt kraftig kan den ge symtom i form av till exempel nedsatt ork, minskad aptit, snabb andning och hosta. Vuxna maskar producerar larver som kan diagnostiseras genom träckprov.
Även lungmask
Obduktionen av den räv i Skåne som hade fransk hjärtmask visade att räven även var infekterad med lungmask, Crenosoma vulpis, samt hade en kraftig bakteriell lunginflammation.
Sedan några veckor tillbaka samlar SVA in rävar från Bohuslän och Halland för undersökning avseende Angiostrongylus. Fortsättningsvis vill SVA även ha in rävar från Skåne.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.