torsdag 23 september

Publicerad 15 maj 2013 - 16:15

Frågor och svar om medlemskapet i Jägareförbundet

När nu medlemsaviseringen skickats ut kommer det många frågor från Jägareförbundets medlemmar. Detta eftersom förbundet vid årsstämman klubbade igenom ett helt nytt paket kring medlemskapet, som bland annat innebär enhetlig avgift i samtliga länsföreningar.
Jägareförbundets kommunikations- och medlemsavdelning svarar här på de vanligaste frågorna kring medlemskapet.

 

1. Vad kostar det att bli medlem i Svenska Jägareförbundet?

Ordinarie medlemskap, där tidningar, försäkring och hela vårt nya förmånsprogram ingår kostar 50 kronor i månaden eller 600 kronor om året.

Ungdomsmedlemskap upp till och med 25 år kostar 25 kronor i månaden eller 300 kronor om året. Här ingår samma förmåner som i ordinarie medlemskap, det vill säga våra två tidningar Svensk jakt och Svensk Jakt Nyheter samt hela förmånsprogrammet och vår egen jägarförsäkring. Observera att man nu kan vara ungdomsmedlem till och med 25 år mot som tidigare 23 år. Detta är ett led i arbetet att nå fler nya unga medlemmar i jaktbar ålder.

Stödmedlemskap för medlemmar som inte jagar aktivt men som vill stödja vår verksamhet eller kanske fortfarande vill ta del av vår gemenskap. Här ingår våra tidningar, men inte vår försäkring. Dessa medlemmar kommer även att få ta del av vissa av våra specialerbjudanden för våra medlemmar, men kommer inte att ha hela förmånsprogrammet. Detta medlemskap kommer även att ligga till grund för vårt seniormedlemskap.

 

2. Vad är det man betalar medlemsavgift för egentligen?

Något förenklat kan man säga att medlemskapet och medlemsnyttan består av övergripande fyra delar:

Politisk påverkan

Det vill säga att Svenska Jägareförbundet arbetar för att bevara och utveckla jakten i Sverige, politiskt och förvaltningsmässigt, nationellt och internationellt.

Medlemsåterbäring

Där ingår bland annat förmånsprogram, bra priser och rabatter, kampanjer och försäkringar.

Gemenskap

I detta ligger bland annat att man som medlem är en del av en grupp med ett gemensamt intresse. På Svenska Jägareförbundet ska vi bli bättre på att utveckla fler sätt att skapa och stärka gemenskapen.  Vår nya app WeHunt, en app för jägare som introduceras på Tullgarn i år, är ett sådant verktyg. Men även vår hemsida och våra tidningar är viktiga pusselbitar i detta arbete.

Aktiviteter

Lokal verksamhet, från skytte och jakt till informationsträffar, caféer och andra sätt att träffas och umgås med likasinnade. Just detta område är det som får sämst betyg i alla våra undersökningar.

 

3. Varför kan man inte välja bort tidningen?

Inför framtiden, och den resa som Svenska Jägareförbundet nu beger sig ut på, är det är viktigt att alla våra medlemmar får möjlighet att ta del av information om vår verksamhet och hur den utvecklas. Detta eftersom det är viktigt för oss som förbund att skapa tillhörighet och stärka gemenskapen inom Svenska Jägareförbundet. Detta är också den främste anledningen till varför tidningen kommer att ingå som en del i alla medlemskapskategorier.

På sikt kommer många av våra medlemmar att sluta läsa papperstidningar och det är därför extra viktigt att vår medlemsavgift inte är alldeles för starkt förknippat med, och kan förväxlas med, en vanlig tidningsprenumeration.

Från och med augustinumret av Svensk Jakt kommer det dessutom att finnas fasta medlemssidor i tidningen. Där kan våra medlemmar se vad som är på gång i förbundet när det gäller medlemsaktiviteter och de kan även se vilka erbjudanden som finns i vårt förmånsprogram.  Vi kommer även att ha månades erbjudande till alla våra medlemmar.

Man kan alltid välja att inte få tidningen om man vill spara naturen. Men däremot kan man inte vara medlem i Svenska Jägareförbundet till reducerad avgift för att man inte vill ha tidningen. Medlemsavgiften är inte att jämföra med en tidningsprenumeration, utan som medlem får man oerhört mycket mer för sitt medlemskap. Speciellt med det nya förmånsprogrammet där man kan tjäna hem pengarna flera gångar om.

Vi på KOM MED Jägareförbundets avdelning Kommunikation och Medlem uppmanar alla som får flera tidningar att donera tidningen till den lokala tandläkaren, skolan, frisören, bilverkstan eller någon annan bra plats där många väntar och kanske vill passa på att lära sig mer om jakten och jägarna. Det är också ett sätt att arbeta för sitt förbund. Vi har alla ett gemensamt intresse av att vi blir fler.

 

4. Hur kommer de medlemmar som tidigare har haft medlemskap utan tidning att göra?

Vi kommer att erbjuda dessa medlemmar att lösa antigen ett ordinarie medlemskap eller ett stödmedlemskap alternativt ett ungdomsmedlemskap. Priset idag för ordinarie medlemskap utan tidning ligger mellan 375 kronor (dyrast) och 320 kronor (billigast). Av våra 175.000 medlemmar har drygt 33.000 medlemmar idag valt ordinarie medlemskap utan tidning. En stor del av dessa skulle dock inte kvala in i ett familjemedlemskap i vilket fall som helst eftersom de inte är skrivna på samma adress som annan medlem i Svenska Jägareförbundet.

I det förberedande och strategiska arbetet inför införandet av en enhetlig medlemsavgift har vi kalkylerat med att vissa av våra medlemmar inte kommer att följa med oss in i framtiden. Men vi har också kalkylerat med att vi kommer att nå en hel del nya medlemmar med alla satsningar som görs. Inte minst när det gäller att föryngra förbundet med nya digitala kanaler och nytt förmånsprogram samt på sikt utökad lokal läns- och kretsverksamhet. 

 

5. Finns det inte risk att många medlemmar lämnar oss?

Den stora utmaningen för Svenska Jägareförbundet inför framtiden kommer att bli att nå fler nya jägare och att få fler människor att bege sig ut i skog och mark. Hela grundtanken med den nya och enhetliga medlemsavgiften är att skapa förutsättningar för just detta. Men då måste vi också våga stå upp för det arbete vi gör och för jakten.

Och vi måste utveckla alla delar av medlemskapet i Svenska Jägareförbundet och våga ta betalt för både medlemskapet och arbetet vi gör. Det är vår absoluta övertygelse att vi alla gemensamt kommer att klara av just detta. 

 

6. Vad händer med familjemedlemskap?

Från och med nästa år kan vi införa ett familjemedlemskap i Svenska Jägareförbundet. I år har Länsföreningarna endast tagit beslut om en och samma avgift för detta jaktår. Från och med nästa år, 2013, kommer stadgarna att ändras på så sätt att vi kan paketera nya medlemskap och kampanjerbjudanden. Jägareförbundet har tagit fram ett familjemedlemskap som bygger på två vuxna och upp till tre barn/ungdomar som är skrivna på samma adress. Priset för ett familjemedlemskap kommer att ligga runt 1.100 kronor. 

 

7. Seniormedlemskap vad är det?

Många av våra medlemmar slutar vara medlemmar när de slutar jaga av åldersskäl eller för att de får åldersrelaterade sjukdomar som gör att de inte vistas i skogen längre på samma sätt som tidigare. Vi vill att alla våra många trogna medlemmar ska få möjlighet att vara en del av vår gemenskap även när bössan är såld och jakthunden är pensionerad. Vi kommer därför att från och med nästa år, 2013, införa seniormedlemskap till våra medlemmar som är över 75 år och som har slutat jaga. I detta medlemskap ingår tidningar och delar av förmånsprogrammet. 

 

8. Vad händer med generationsskiftet?

De medlemmar vi har i generationsskiftet kommer att få vara kvar. Dock kommer vi inte att marknadsföra detta aktivt fortsättningsvis. Tanken är att barnen kommer att kunna ingå i familjemedlemskapet i framtiden. 

 

9. Vad händer med 1,5 års medlemskapen?

I och med att vi har infört rullande medlemskap kommer alla 1,5 års medlemskap att tas bort. Oavsett när man går med i förbundet är man medlem till det men aktivt ber att lämna förbundet. Man betalar samtidigt som man blir medlem, antigen på årsbasis eller om man väljer autogiro som man vill, års- halvårs eller månadsvis. Avgiften avser alltid ett år, det vill säga minst 12 månader. 

 

10. Hur blir det med e-faktura och autogiro?

Alla våra medlemmar får välja om de vill använda sig av vår vanliga avisering, det vill säga att vi skickar ett inbetalningskort till dem en gång om året eller om de vill ha e-faktura eller autogiro. Om man väljer e-faktura får man sin årsfaktura direkt till den egna banken. Om man väljer autogiro kan man dela upp betalningen som man själv vill och avgiften dras direkt från banken så som medlemmen har önskat, månadsvis, halvårsvis eller en gång per år. 

 

11. Autogiro vill man verkligen ha det?

Intresset för autogiro har varit otroligt stort. Så pass stort att vårt introduktionserbjudande att man skulle få en liten jaktkniv om man anmälda sig, har tagit slut. Alla som har anmält sig kommer dock att få sina knivar, men lite senare. Vi har redan och kommer även fortsättningsvis att annonsera så våra medlemmar vet att knivarna kommer. 

 

12. Vad gör vi med jägarboxen, jägarskolan och e-jakt?

Principen är att gratis medlemskap kommer att försvinna. Vi har gjort en del undersökningar och kan konstatera att vi inte har fått bra effekt av våra gratis medlemskap på sikt. Därför kommer vi istället att erbjuda tre månaders gratis medlemskap för nya jägare. Detta erbjudande kommer att gälla oavsett om de väljer att bli ordinarie medlemmar eller ungdomsmedlemmar. Vi kommer även i samarbete med Jakt- och vapenhandeln att introducera en startbox, dvs ett mycket förmånligt erbjudande för nya jägare. 

 

13. Vad är startboxen för något?

Startboxen är ett erbjudande till alla nya jägare som väljer att bli medlemmar i Svenska Jägareförbundet. Startboxen har tagits fram i samarbete med jakt- och vapenhandeln. I startboxen finns ett mycket bra erbjudande om en ny bössa med kikarsikte till ett förmånligt pris. Och räntefri avbetalning. Dessutom ingår en ask gratis ammunition och ett gratis vapenskåp! 

 

14. Nya Medlemsboxen, vad är det?

Vi kommer att introducera en ny medlemsbox som kommer att säljas i jakt- och vapenhandeln och hos flera av våra övriga samarbetspartner. Medlemsboxen innehåller medlemskap i Svenska Jägareförbundet, vårt förmånsprogram och ett förmånligt introduktionserbjudande. Vi kommer även att lägga i en gåva från Svenska Jägareförbundet som kan variera lite beroende på årstid. Intialt kommer boxarna att innehålla våra populära handskar. 

 

15. Vad händer med Trappan?

Vi kommer att ta bort trappan och ersätta den med ett annat sätt att premiera de som hjälper oss att rekrytera nya medlemmar. En nyhet är även att jakt- och vapenhandeln kommer att sälja medlemskap i Svenska Jägareförbundet i framtiden. Initialt kommer medlemskap att säljas via Interjakt, Jaguar-gruppen och Jaktia. 

 

16. Vad är nyheterna i Förmånsprogrammet?

Under augusti månad i år kommer vi att introducera ett nytt och förbättrat förmånsprogram för våra ordinarie och ungdomsmedlemmar. Nytt i programmet är att vi har satsat mycket på att få in fler jaktnära produkter och leverantörer. Först ut är Interjakt, Jaktia och Jaguar-gruppen som kommer att erbjuda alla Svenska Jägareförbundets medlemmar 10 procent rabatt på kläder och utvalde produkter i alla deras butiker.

Utöver det finns ett stort antal samarbetspartner med från start inom många olika områden. Några av de större aktörerna är Agria, Toyota, Eon, Best Western, Heck Pack, Suvitec, Eukanuba och Iams. Förmånsprogrammet kommer ständigt att utvecklas och fler aktörer kommer att ansluta sig. Har du idéer eller önskemål om vad du vill ska ingå i programmet, hör av dig till oss på KOM MED (Jägareförbundet kommunikations- och medlemsavdelning). 

 

17. varför är det så viktigt med en enhetlig medlemsavgift i Svenska Jägareförbundet?

En enhetlig avgift är viktigt av många anledningar. Viktigast av allt är nog att alla Länsföreningar för första gången har fattat ett gemensamt beslut för förbundets bästa och inte enbart för sitt eget bästa. Detta visar om något, att det finns en enorm stor vilja att förnya förbundet och göra saker på att annorlunda sätt än tidigare. Stödet ute i länen och hos alla jaktvårdskretsar har varit mycket stort.

Svenska Jägareförbundet får nu för första gången möjlighet att göra nationella rekryteringskampanjer mot nya målgrupper. Vi kommer att kunna annonsera och vi kommer att kunna utveckla nya kampanjerbjudanden. Tidigare har Jägareförbundet primärt arbetet med återrekrytering av medlemmar som av olika anledningar har lämnat förbundet. Nu kommer vi att kunna fokusera på att nå helt nya jägare, i helt nya kanaler med helt nya erbjudanden.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram