Frågetecken efter vapensprängning

Vapnet var rejält skadat efter sprängningen. Foto: Sven Rylander

Tidigare under sommaren sprängdes en studsare vid träning inför ett jägarexamensprov i Småland. Skytten klarade sig lyckligtvis med fingerskador. Omständigheterna tyder på att orsaken till sprängningen var ammunitionsfel.

Svensk Jakt Publicerad 16 maj 2013 - 09:26

Olyckan inträffade när skytten skulle övningsskjuta en sista gång inför uppskjutningen för jägar-examen. Studsaren, en Carl Gustaf 2000 i kaliber 6,5×55, laddades med övningsammunition från Sellier & Bellot. Första skottet på älgfiguren blev en femetta. Skytten repeterade om och sköt andra skottet. Då exploderade vapnet.
Det sprängda vapnet har undersökts hos Tommys vapenverkstad i Huskvarna. Hylsan var spräckt och vapnet spräcktes från och med patronläget och framåt i 37 centimeter. Av omständigheterna vid skjutningen att döma kan det anses vara ytterst osannolikt att det funnits något hinder i pipan. Preliminärt pekar det mesta i stället på att felet låg i ammunitionen.

Tacka vapnet
Lådan på det sprängda vapnet var tydligt deformerad och skytten kan sannolikt tacka vapnets goda kvalitet för att inte olyckan fick en betydligt värre utgång.
Enligt uppgift hade det skjutits mellan 10 000 och 12 000 skott med vapnet ifråga. Fyra patroner ur den berörda asken hade avlossats utan onormala avvikelser innan vapensprängningen inträffade.
Ammunitionen från Sellier & Bellot hade sålts av Torsbo Handels som stoppade all försäljning av ammunitionen. Tillverkaren har informerats men ännu inte lämnat någon förklaring.
Ulf Lindroth

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram