Fortsatt oklart om vargjakt

Blir det vargjakt i vinter? Den frågan kan ännu inte besvaras, trots att en eventuell jakt i så fall ska dras igång om bara några veckor.

Någon licensjakt på varg som tilläts 2010 och 2011 kommer det högst sannolikt inte bli den här vintern. Däremot kan det bli tal om en selektiv jakt inom vargrevir med särskilt låg genetisk status. Just nu pågår nämligen en utredning om riktad jakt för att minska inaveln i vargstammen. Det handlar om jakt i revir där vargarna har hög inavelsgrad. Det är forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, Grimsö forskningsstation och genetiker från andra universitet som utreder detta på uppdrag av Naturvårdsverket. Senast 15 december ska utredningen presenteras för verket.
Vi vill få klarhet i om det är möjligt att få snabba effekter på inaveln i vargstammen genom en selektiv jakt. Och också om det är lämpligt att vargstammen hålls på en lägre nivå medan vi genomför åtgärder för genetisk förstärkning. Det finns argument för och emot en sådan lösning och därför ber vi nu experterna om en samlad bedömning, sa Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket, när uppdraget presenterades.

Kan inte kommentera
Men det är ännu oklart om det blir vargjakt ens om utredningen visar att jakten skulle kunna bidra till att förbättra vargstammens genetiska status. Naturvårdsverket kan eller vill inte svara på Svensk Jakts fråga om detta innan forskarna presenterar vad de kommit fram till.
Jag kan inte kommentera dina frågor i detta skede. Det är för tidigt, skriver Ruona Burman i ett mejlsvar.
Nästa vecka, alltså veckan före jul, planerar Naturvårdsverket att presentera utredningens slutsatser. Förhoppningsvis bringas då klarhet i om det blir vargjakt i vinter.
Från ledande, politiskt håll uppges att ambitionen är att vargjakten ska återinföras den här vintern.
Tidigare år har vargjakterna inletts 2 januari respektive 15 januari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev