Fortsatt fiske räddningen för flodkräftan

Flodkräftan är akut hotad, men det beror inte på ett för högt fisketryck utan för olaglig utplantering av den pestbärande signalkräftan. Bästa sättet att rädda flodkräftan är att bevara intresset för att odla, fiska och äta den, anser Lennart Edsman, forskare på Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) sötvattenslaboratorium i Drottningholm.

 

Bestånden av flodkräfta har minskat kraftigt i Sverige sedan början av 1900-talet och i dag är flodkräftan klassad som en akut hotad art enligt Artdatabanken. Anledningen till det är kräftpest, en svampsjukdom som är dödlig för flodkräftor och som i dag sprids via signalkräftor.

Det absolut största hotet mot flodkräfta är i dag illegala utsättningar av signalkräfta, det vill säga folk som tar med sig en hink signalkräftor och spiller ut dem i något vatten hemmavid. Man tror kanske att signalkräftan är bättre eller man vet inte att det finns flodkräfta i vattensystemet, säger Lennart Edsman, koordinator för flodkräftans åtgärdsprogram och kräftforskare på Sötvattenslaboratoriet vid SLU, i ett pressmeddelande.

Om de illegala utsättningarna upphörde skulle möjligheten att bevara flodkräftan förbättras dramatiskt.

 

Fortsatt fiske räddningen

Världsnaturfonden (WWF) kom nyligen ut med sin konsumentguide för att informera allmänheten om vad man bör äta eller låta bli, för att stödja ett uthålligt nyttjande och bevara biologisk mångfald. Man gav flodkräftan rött ljus och avrådde från konsumtion. Fiskeriverket och Naturvårdsverket har sedan 1998 arbetat enligt ett nationellt åtgärdsprogram för att stärka bestånden av flodkräfta. I programmet 20082013, där SLU och Havsmyndigheten (HAV) numera har ansvaret, slår man fast att en förutsättning för att lyckas är att allmänhet och fiskerättsägare blir engagerade.

Tanken med WWF:s konsumentguide är nog god, men i fallet flodkräfta blev det tyvärr helt fel, säger Lennart Edsman i pressmeddelandet från SLU.

Att utveckla fisket går, i det här fallet, nog hand i hand med intresset av att bevara arten. Ett försiktigt kräftfiske och småskalig odling är lösningen eftersom det skapar incitament lokalt att skydda vattnen där det finns flodkräfta, säger Lennart Edsman i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev