Publicerad 15 maj 2013 - 15:51

Första året med ny älgförvaltning

Tanken bakom det nya älgjaktssystemet var att fler områden skulle ansluta sig till eller bilda nya älgskötselområden. Mot denna bakgrund har övergången varit framgångsrik: i december fanns 953 ÄSO:n i landet en ökning med 20 procent jämfört med föregående år.

2012 var första året med den nya älgförvaltningen i Sverige. De viktigaste förändringarna var införandet av älgförvaltningsområden (ÄFO) och att antalet registreringsformer minskades till två: licensområden och älg­skötselområden (ÄSO).

En nyhet var också att den minsta areal som krävs för registrering av ett licensområde bestäms utifrån den areal som krävs för att fälla en årskalv. Arealkraven kan därmed variera mellan områden och år.

Hur har då sjösättandet av det nya systemet avlöpt? För att bilda sig en uppfattning om detta har Jägareförbundet tittat närmare på siffror från landets länsstyrelser.

Kartläggningen, som baseras på uppgifter som hämtats från länsstyrelserna den 3 december 2012, visar bland annat att 147 ÄFO:n har bildats i landet.

Flest ÄFO i Dalarna

Länet med flest ÄFO:n är Dalarna (16 stycken), medan Västernorrland endast har två sådana områden. Detta beror på att en stor del av arealen i det länet ligger i ÄFO:n som hanteras av Jämtland. Den registrerade älgjaktarealen per ÄFO varierar från cirka 12800 hektar till drygt 2 miljoner hektar.

Totalt hade i december 953 ÄSO:n registrerats, vilket är en ökning med cirka 20 procent jämfört med föregående år (797 stycken).

Av total älgjaktareal är andelen ÄSO störst i Södermanland (97 procent) och minst i Västerbotten och Norrbotten (27 procent). Medelarealen för ÄSO har ökat med 22 procent jämfört med föregående år.

Färre licensområden

Antalet registrerade licensområden har minskat med 75 procent, till 5333 områden. Medelarealen för licensområden har fördubblats till cirka 2000 hektar.

Den areal som krävs för att registrera ett licensområde varierar från 50 till 2000 hektar. Störst areal krävs i Norrbottens nordvästra hörn samt på Öland.

Analysen visar att man uppnått några av de mål som fanns med den nya älgförvaltningen, säger Göran Bergqvist, Jägareförbundets klövviltkonsulent, som gjort analysen.

Jämfört med tidigare har vi idag färre men större registrerade områden och mer samverkan i ÄSO:n. Det minskade antalet registreringar innebär att länsstyrelsernas arbete minskar, något som vi förutsätter slår igenom i form av lägre statliga fällavgifter för jägarna att betala, säger Göran Bergqvist.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram