Försök med flytande lapptyg

Ofta tar sig vargar in i fårhagar via vatten. Därför har Viltskadecenter tagit fram ett slags lapptyg för vatten. Lapptyget består av en flytlina med färgade flytbojar med några meters mellanrum.

Med jämna mellanrum sitter också vakare med flaggor. Hur tätt de sitter är helt justerbart, men Viltskadecenter rekommenderar en var 15:e meter ungefär. Lapptyget hålls på plats med hjälp av lätta ankare

Viltskadecenter har använt hundar i olika storlekar för att testa om vargar skulle ha svårt att rent fysiskt simma över lapptyg för vatten då det ligger i vattnet. Resultaten var entydiga, hundar upp till en tax storlek kommer inte över. Är hunden större gör den det utan problem.

Lapptyg för vatten utgör alltså inte ett fysiskt hinder för en varg, vilket lapptyg på land inte heller gör. Från användningen av lapptyg på land vet man att det är avgörande för funktionen att tyglapparna kan fladdra fritt, i annat fall vänjer sig vargarna snabbare vid företeelsen. Det finns enligt Viltskadecenter ingen anledning att anta att vargarna reagerar på ett helt annorlunda sätt då de träffar på ett lapptyg i vatten, därav vakarna med flaggor.

Lapptygen för vatten ligger i säckar om cirka 200 meter. Priset är cirka 25 kronor per meter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev