Publicerad 15 maj 2013 - 15:51

Flyttade vargparet kvar i ”slussen”

Det vargpar som förra veckan flyttades från Tornedalen till Tiveden har inte lämnat området. Det berättar Magnus Kristoffersson, projektledare på Naturvårdsverket.

 

För en dryg vecka sedan flyttades ett vargpar med finsk-ryskt ursprung från Tornedalen till Tivedenområdet ett större sammanhängande skogsområde mellan Vänern och Vättern, på gränsen mellan Västra Götaland och Örebro län.

Det är en vanlig missuppfattning att vi placerar ut vargarna där vi vill ha dem. Naturvårdsverkets, och andras, erfarenheter av detta är att utsläppsplatsen är det område där det är minst troligt att vargen etablerar sig. De brukar vandra iväg från utsläppsplatsen, som ju är tänkt att fungera som en sluss. Sedan väljer vargarna själva var de vill bo, det väljer inte Naturvårdsverket, säger Magnus Kristoffersson.

Men nu har de alltså inte lämnat slussen?

Nej, ännu så länge är de kvar i Tivedenområdet. De har inte korsat några större vägar och rör sig runt omkring i det här området. Så här långt har de inte visat några ansatser till att ge sig iväg från området. Att döma av de pejlpositioner vi fått ser det ut som att vargarna även tagit byten, säger Magnus Kristoffersson.


Utsättning av vargvalpar

På Naturvårdsverket ansvarar Magnus Kristoffersson för de praktiska delarna av arbetet med genetisk förstärkning av vargstammen. Helene Lindahl-Vik har tidigare varit den som företrätt Naturvårdsverket utåt vad gäller arbetet med genetisk förstärkning av vargstammen. Hon arbetar fortsatt med detta och enligt Magnus Kristoffersson ansvarar Lindahl Vik bland annat för dialogen med Djurparksföreningen, som ska bidra med vargvalpar till den planerade utsättningen i vår.

Det finns i nuläget två vargtikar som är märkta och aktuella för utsättning av vargvalpar. En i Kukumäkireviret, på gränsen mellan Gävleborg och Dalarna, och en i Aamäckreviret, på gränsen mellan Dalarna och Värmland. Det finns även en vargtik i Siljansringen som märktes förra året, men hon går ensam nu och om hon inte träffar någon hane den här veckan är hon inte aktuell, berättar Magnus Kristoffersson.

Under denna och nästa vecka vecka 9 och 10 har man uppehåll i arbetet med att märka vargtikar.

Det uppehållet gör vi med anledning av att det nu är parningsperiod. Om det finns snö kvar vecka 11 och 12 kan det bli aktuellt att spåra ytterligare någon vargtik och märka henne, för att senare kunna placera ut vargvalpar där, berättar Magnus Kristoffersson.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram