Flera nya jakttider föreslås

Jägareförbundets förslag till nya jakttider är positiv läsning för fågeljägarna. Bland annat föreslår man att jakttiden på knipa, vigg och storskrak förlängs med en månad. Samt att snatter­anden tas med bland de jaktbara arterna.

Men förslaget handlar inte bara om fåglar. Om regeringen går på Jägareförbundets linje kan rådjursjägarna i hela Väster­botten jaga råbock om våren och viltvårdare i södra Sverige ges möjlighet till effektivare mårdjakt.

Senast jakttiderna ändrades var för tre år sedan. Då fick Jägare­förbundet stöd för många av sina förslag av tunga remiss­instanser som SLU och Naturvårdsverket.

Men när regeringen sedan fattade beslut blev utfallet ganska skralt. Det var uppenbart att de var utsatta för påtryckningar från olika håll, kommenterar riks­jaktvårdskonsulent Hans von Essen.

Han håller med om att vissa förslag sticker ut och kan betraktas som djärva, men understryker att de är lagda med noggranna biologiska analyser som grund.

Några av förslagen som vi inte fick igenom förra gången kommer igen. Det gäller förändringarna för mård, dovhjort, mink och ringduva, säger Hans von Essen.

 

Morkullan saknas

Något förslag om sommarjakt på morkulla finns inte med. Men Hans von Essen försäkrar att frågan inte är bortglömd.

Vi har valt att behandla morkullan separat. Den ska diskuteras i förbundsstyrelsen, och en hemställan kommer att lämnas in vid en senare tidpunkt, säger han.
Efter att regeringen fått förslaget går det ut på en omfattande remissrunda. Från Jägareförbundet hoppas man att regeringen tar beslutet i god tid innan nästa jaktår, för att alla nya uppgifter ska komma med i jakttidtabellen.

Nedan listas de arter med ny jakttid som Jägareförbundet före­slår ska gälla från och med 1 juli nästa år. Slutligen är det regeringen som fastställer jakt­tiderna.

 

 

Förslagen art för art

De föreslagna jakttiderna står först. De nuvarande inom parantes.

 

Rödräv Älvdalens kommun:
1 augusti15 april (1 augusti31 mars)
Eftersom Älvdalens kommun i Dalarna har ett norrländskt klimat med en längre snösäsong än övriga delar av länet, vilket påverkar föryngringstiden, föreslås jakttiden på räv blir densamma som för angränsande län norrut. Samma skäl låg till grund för att jakttiden på dalripa i kommunen tidigare har harmoniserats med den tid som gäller i Jämtlands län.

Mård Södra området: 1 augustisista februari (1 novembersista februari)
Enligt Jägareförbundet finns det inga biologiska skäl till att jakttidsstarten på mård skiljer sig mellan norra och södra området. Däremot finns det anledning att jakten ska avslutas en månad tidigare i söder på grund av mårdens föryngringsperiod.

Mink Norrbotten och Västerbotten: 1 augusti15 maj. Övriga landet: 1 augusti30 april. (Skyddsjakt 1 juli30 juni)
Av djuretiska skäl är det inte lämpligt att tillåta jakt på mink hela året. Minken är visserligen en invandrad art, men är nu så etablerad att den inte kan utrotas genom jakt. Därför vill Jägareförbundet ha en allmän jakttid för mink, samtidigt som de skyddsjaktbestämmelser som fanns tidigare återinförs. Det gäller bland annat jakt på holme eller skär för att skydda fågel­kolonier.

Dovvilt Upphäv fredning av hind under brunstperioden 21 oktober15 november samt upphäv begränsning av jaktform på hind och kalv under perioden.
Dovhjortstammen växer så snabbt och kunskaperna om
vilt­et är nu så omfattande att det inte längre finns någon anledning att inte tillåta jakt på hindar under brunstperioden, anser Jägare­förbundet. Man menar också att det ska gå att jaga hind och kalv med hund under samma period, bland annat därför att det är tillåtet att använda hund vid jakt efter andra klövvilt under samma tid.

Rådjur Västernorrland och Jämtland 1 oktober31 januari
(1 oktober31 december)
Rådjursstammen i länen har ökat något de senaste åren och Jägareförbundet föreslår nu, efter önskemål från länsjaktvårdsföreningen, att rådjursjakten förlängs med en månad. Under milda vintrar med lite snö kan det då bli fler jakttillfällen, främst med långsamdrivande hundar.

Rådjur Västerbotten: Vårjakt på bock i hela länet.
Sedan tidigare är vårjakt på råbock tillåten i Nordmaling och Umeå kommuner i Västerbottens län. Jakten infördes efter Tjernobylkatastrofen då det konstaterades att ceciumhalten var betydligt lägre på våren. Vårjakten på bock utnyttjas sparsamt, samtidigt som en del jäg­are uppskattar jaktformen. Rätt utnyttjad är vårjakten ett bra sätt att genomföra en urvalsinriktad jakt. För att skapa fler jakt­tillfällen föreslår Jägareförbundet i Västerbotten att vårjakt ska införas i hela länet, och eftersom Jägareförbundet centralt inte sett några negativa effekter av vårjakten gör man förslaget till sitt eget.

Snatterand Södra Sverige: 21 augusti31 december (Ingen jakt­tid)
På 30 år har snatteranden ökat med över 80 procent i Sverige och antalet fåglar ökar stad­igt. Därför är det dags att införa jakt på arten, anser Jägareförbundet, som inte tror att rikt­ad jakt på snatterand kommer att förekomma. Jakten kommer istället att ske i samband med jakt på andra simandarter, särskilt gräsand. Förbundet förväntar sig att avskjutningen kommer att bli proportionerlig mot artens förekomst.

Knipa, storskrak, vigg Hela landet: Jaktslut 28 februari (för vigg slutar jakten 31 januari i hela landet, för storskrak och knipa avslutas jakten 30 november i inlandet och 31 januari längs kusterna). Jakten på arterna är enligt Jägareförbundet så beroende av vintervädret att den blir självreglerande.
I inlandet slutar jakten eftersom fåglarna flyttar och under stränga vintrar omöjliggörs jakt­en längs kusterna. Under milda vintrar, då fåglarna har det lätt­are, bör jakt tillåtas. Om jakten slutar 28 februari är det i god tid innan arterna inleder sina häckningsförberedelser.

Ringduva Skåne, Halland och Blekinge: 16 augusti28 februari (1 september28 februari)
Sedan starten för ringduv­jakten i de sydligaste länen sen­are­lades med en månad pågår jakten allt tidigare med hänvisning till skyddsjakt. Resultatet av att den allmänna jakttiden inte upplevs som meningsfull är alltså att ringduvan jagas tidig­are än när jaktstarten var 1 augusti.
Det är mycket otillfredsställande, konstaterar Jägareförbundet, som vill att jaktstart­en blir densamma som i övriga delar av södra Sverige. Det skulle sannolikt bidra till att antalet duvor i Sydsverige som skjuts tidig­are än vad som är biologiskt motiverat minskar.

Skogsduva Södra och meller­sta Sverige: 16 augusti30 oktober. Norra Sverige: 1 augusti30 oktober (Ingen jakttid)
Eftersom skogsduvan ökat stabilt under den senaste tolv-årsperioden finns det nu starka skäl för att återinföra jakttid på skogsduva, menar Jägareförbundet.  
Ökningstakten har varit cirka sex procent årligen. Förbundet hävdar att det inte kommer att bli någon riktad jakt på skogs­duva, eftersom den inte är flockbildande, utan enstaka skogs­duvor kommer att fällas i samband med jakt på ringduva.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev