Fler iakttagelser av dvärgrådjur

(Uppdaterad text) Följetongen om dvärgrådjur fortsätter. Sedan Svensk Jakt den 25 januari publicerade en artikel där Daniel Stenström berättade om sin observation av ett dvärgrådjur i halländska Slöinge har fler liknande berättelser kommit Svensk Jakt till del.

 

Den 25 januari publicerade Svensk Jakt en artikel som beskrev Daniel Stenströms observation av ett dvärgrådjur i halländska Slöinge (läs artikel här). Artikeln gjorde att fler läsare hörde av sig med liknande berättelser, vilket resulterade i en uppföljande artikel (läs artikel här).

Sedan dess har ytterligare några läsare hört av sig. En av dem är Jan Hallgren från Kaxholmen, Huskvarna, som berättar följande:

För ett antal år sedan hade vi på en större gård här i Skärstadalen en samling av rådjur på en åker med höstraps. Som mest räknade vi till över 50 djur. Det var någon gång under senvintern som massor med rådjur uppehöll sig där, både morgon och kväll.

Vid ett tillfälle samma vinter var det en fågelskådare som stod i fågeltornet vid Landsjön i Skärstadalen norr om Jönköping och räknade alla rådjur som han kunde se i sin tubkikare, hela varvet runt 360 grader och räknade till över 100 djur.

Något senare denna vinter läste jag en artikel i tidningen Land om att det vid den tiden odlades någon ny sorts raps som var väldigt attraktiv för rådjuren, men som hade den egenskapen att den var väldigt näringsfattig. Detta hade lett till att rådjur och harar som livnärt sig av den under vintern stannat i växten, man hade funnit miniexemplar av dessa två arter. Kan det möjligen vara något sådant som detta rör sig om? undrar Jan Hallgren.


Miniälg med kalvar

Inte rådjur, men väl älg, berättar Henning Larsen från Norge om.

Min far berättade att han hade sett en otroligt liten älgko med kalvar. Detta hände mellan Trysil och Drevsjö någon gång i mitten av 1980-talet.

Vi trodde ju att han skojade, men han påstod att det måste ha varit en miniälg med mycket små kalvar, berättar Henning Larsen.


Faksimil från Jaktmarker &
Fiskevatten nr 2 1980.

En annan läsare har uppmärksammat att ämnet togs upp i tidningen Jaktmarker & Fiskevatten, nr 2 1980, i form av en insänd text och bild.

Där berättas om hur råbocken, som sköts i Stockholmsområdet hösten 1979, hade märkligt korta ben 10-15 centimeter kortare än normalt.

 

 

 

 

Har du stött på något liknande? I så fall, hör av dig till Svensk Jakt:

webbredaktionen@svenskjakt.se  

 

Läs mer:

Fler rapporter om dvärgrådjur

Dvärgrådjur, finns dom?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev