Färre lodjur föreslås
Jägareförbundet har lyckats knåpa ihop ett remissvar till rovdjursutredningen som omfattar 40 sidor. Mest slående i svaret är att förbundet är riktigt nöjt med utredningen. Men det finns saker som förbundet vill ändra.
När personal och förtroendevalda i Jägareförbundet snabbt och ivrigt läst igenom Åke Petterssons rovdjursutredning på nästan 700 sidor kunde man konstatera att utredningen låg nästan helt i linje med vad Jägareförbundet haft på sin önskelista.
Nu har utredningen legat till sig (den offentliggjordes i slutet av förra året) och de allra flesta sidorna har blivit tummade ett antal gånger.
Vill förändra saker
I början av juni var det dags för Jägareförbundet att lämna sitt remissvar till regeringen. Och det finns en del saker som förbundet vill förtydliga eller ändra, fast det som är tydligast är att man är mycket nöjd med det mesta.
Ett av de viktigaste avsnitten där förbundet vill gå längre än utredaren rör lodjuren.
Förbundet föreslår att regering och riksdag ändrar minimimålet för lodjursföryngringar från 300 till 200. En orsak till detta är att inventeringsmetoderna bara registrerar lyckade föryngringar där lodjursungarna överlevt fram till vinterns inventeringar. Förbundet menar att vi redan nått 300 föryngringar om man räknar med de misslyckade. En annan orsak är att målet på 300 föryngringar hindrar länsstyrelserna från att kunna agera när bytesdjuren minskar, vilket också har inneburit att lodjursstammen går kräftgång i vissa delar av landet.
Färre vargar
En annan sak som förbundet understryker i sitt remissvar är att målet för vargstammen bör ändras. Förbundet vill att målet sätts till maximalt 200 individer i Skandinavien (varav 150 i Sverige) inte som det är idag 200 i Sverige.
Förbundet anser också att en vargstam på 150200 vargar räcker för att uppnå gynnsam bevarandestatus. Man avstyrker därför utredarens förslag om att nivån om mindre än fem procents risk för utdöende på 100 års sikt ska vara vägledande när man bedömer ifall en art har gynnsam bevarandestatus, förbundet föreslår tio procent.
Att vargstammen inte överskrider 200 individer är en annan sak som betonas i svaret.
Förbundet ser också problem med förslaget att göra förberedelse till grovt jaktbrott straffbart. Men orsaken ligger inte i att Jägareförbundet tycker brott är okej utan att det kan bli svårt att bevisa vad som är förberedelse.
Åke Pettersson föreslog också att det skulle byggas upp ett rovdjurscentrum i renskötselområdet. Förbundet tycker tvärt om. Ifall det behövs ett nytt centra bör det ligga där kunskapsnivån är lägst och besökarna är flest i en storstadsregion.
När det gäller toleransnivåer vill man att utredarens förslag ska genomföras men man betonar att det behövs ett övre beståndsmål för att toleransnivåerna ska bli greppbara. Länsstyrelserna kan inte från ett år till ett annat besluta om jaktkvoter på djur utifrån ett konfliktperspektiv enskilda år skriver förbundet. Det måste till ett beståndsmål som övre gräns.
Regional förvaltning
Och när det gäller regional förvaltning understryker förbundet att det totala antalet rovdjur måste byggas underifrån. De nationella målen måste vara summan av de regionala, inte tvärt om.
Ytterligare en sak som Jägareförbundet har reagerat över är att jägarna för stå för huvuddelen av de pengar som går till rovdjursforskningen. Förbundet är frågande till varför just jägarna ska betala mer än alla andra.
I övrigt tillstyrker och understryker Jägareförbundet mest utredarens förslag och beskrivningar. Det viktiga för förbundet är att utredningens förslag genomförs och att det sker så snart som möjligt.
Magnus Rydholm
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.