fredag 27 januari

Fårdräpande varg skjuten i Örebro län

En vargtik lyckades tidigt i morse döda fyra får och allvarligt skada ytterligare tre innan hon sköts, i enlighet med paragraf 28, på en gård norr om Lindesberg. Skjutningen kommer inte att bli ett polisärende, uppger Kjell Johansson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Örebro län.

Martin Källberg Publicerad 9 augusti 2013 - 13:30

Det var tidigt på fredagsmorgonen som en vargtik dödade fyra får på en gård norr om Lindesberg. Ytterligare två får blev så allvarligt skadade att de nu avlivats. Ett får vårdas för sina skador.

– Det är ett paragraf 28-ärende: Vargen sköts av fårägaren och det finns ingen misstanke om något brott, säger Kjell Johansson till Svensk Jakt.

Från och med den 1 juli i år ändrades praxis i detta avseende. Tidigare skulle alla skjutningar av stora rovdjur – även så kallade paragraf 28-ärenden – per automatik polisanmälas. Det innbar att djurägare som försvarat sina tamdjur mot rovdjur blev fråntagna sina vapen under utredningen, vilket i vissa fall tog väldigt lång tid.

Sedan en dryg månad gäller inte detta förfarande längre. Nu är det länsstyrelsen som ska göra en första bedömning av ärendet. Om länsstyrelsen kommer fram till att det inte finns anledning, så ska ärendet heller inte bli polissak. Så som nu alltså är fallet i Örebro län.

 

”Många vandringsvargar”

– Vargen har nu lämnats till polisen för transport till SVA i Uppsala, men det finns som sagt inga misstankar om att det skulle ligga något brottsligt bakom detta. Det är ett rent paragraf 28-fall, säger han.

• Varifrån kom den skjutna vargen?

– Hedbynreviret är det vargrevir som ligger närmast den här platsen, men i det här området passerar det även många vandringsvargar. DNA-analysen får ge svar på varifrån vargen kom, säger Kjell Johansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram