fredag 2 juni

FACE: Sverige bäst i Europa på vargforskning

FACE-generalsekreterare Filippo Segato. Foto: Martin Källberg

Den europeiska jägarorganisationen FACE är starkt kritisk till EU-kommissionens beslut att fortsätta lägga sig i den svenska licensjakten på varg.

FACE-generalsekreteraren Filippo Segato framhåller i ett pressmeddelande att Sverige är Europas ledande land när det gäller vargforskning och att den strikt kontrollerade svenska vargjakten inte äventyrar vargens framtid i landet.
Han konstaterar vidare att vargen har gynnsam bevarandestatus i Sverige och att det bara är här som analysen kan göras i Europa, detta eftersom ingen annat land har sådan kunskap om sin vargstam.
”Sverige är Europas ledande land på vargforskning och gynnsam bevarandestatus bygger på en sårbarhetsanalys. Sverige är faktiskt ett av få länder som faktiskt är i stånd att producera en sådan analys, vilket genererar en riktig stamtavla för varje enskild varg”, framhåller Filippo Segato i pressmeddelandet.
Han fortsätter:
”Det bör noteras att vargjakten genomgår strikta begränsningar och regler, eftersom antalet vargar som kan skjutas har tagits fram av forskare vid det skandinaviska vargprojektet Skandulv. Jakten kommer inte på något sätt påverka gynnsam bevarandestatus av vargpopulationen.”

Jakt enda lämpliga lösningen
Filippo Segato konstaterar att det inte finns några andra lämpliga lösningar än jakt där de största problemen med täta koncentrationer av varg finns. Enligt FACE agerar Sverige också i enlighet med artikel 2.3 i habitatdirektivet som tydligt anger att de ekonomiska, sociala och kulturella behov och till regionala och lokala särdrag ska beaktas för att uppnå målen i direktivet. 
Till sist beklagar FACE att EU-kommissionen valt att inte samråda med den europeiska plattformen för samexistens mellan människor och rovdjur, som inrättades av den tidigare miljökommissionär Janez Potočnik för att främja en dialog om hur man kan minska konflikter som genereras av stora rovdjur. 
”FACE deltar till plattformen tro att lösningar på konflikter mellan människor och rovdjur kan uppnås genom en konstruktiv dialog mellan de viktigaste aktörerna på lokal, nationell och europeisk nivå. Beslutet från Europeiska kommissionen försvagar roll och effektiviteten i rovdjursplattformen”, skriver FACE i sitt pressmeddelande.

Fakta FACE

FACE är den europeiska sammanslutningen av föreningar för jakt och bevarande. FACE består av nationella jägarorganisationer med 7 miljoner medlemmar från 35 europeiska länder.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev