EU-kommissionen stoppar vargjakten

EU-kommissionen har i ett brev förklarat att de motsätter sig en selektivt riktad vargjakt.
Naturvårdsverket anser därför att den planerade vargjakten inte går att genomföra, men att arbetet med genetisk förstärkning av vargstammen ska skyndas på.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 16:07

Naturvårdsverket var beredd att fatta beslut om en selektiv och riktad jakt på varg för att gynna den genetiska förstärkningen. Vi har precis fått information om att EU-kommissionen motsätter sig en selektiv och riktad jakt. Vi ska gå igenom brevet från EU-kommissionen men vi ser i nuläget att det inte är troligt att vi kan fatta beslut om jakt. En konfrontation med EU gynnar inte målsättningen, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket ser svårigheter med att nu utnyttja möjligheten att fatta beslut om en selektiv och riktad jakt på varg trots att underlaget från forskarna visat att en mindre vargstam skulle gynna den genetiska förstärkningen.

Det gynnar inte Sveriges möjligheter att självständigt få förvalta den svenska vargstammen om det blir en domstolsprocess. Under den tid som domstolsprocessen pågår blir vårt handlingsutrymme ännu mindre. Och en sådan process kan pågå under flera år, anser Maria Ågren i pressmeddelandet.

Fortsatt uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen
Naturvårdsverket och länsstyrelserna har idag fått ett uppdrag av regeringen att fortsätta arbetet med genetisk förstärkning.

Det är ännu viktigare nu att genomföra åtgärder för genetisk förstärkning för att vi i Sverige ska få förvalta vargstammen självständigt i framtiden. Efter helgerna kommer vi att börja märka vargtikar så fort det är bra spårförhållanden, säger Maria Ågren.

Beslut om skyddsjakt påverkas inte
Beslut om delegering av skyddsjakt på varg till länsstyrelserna påverkas inte av kommissionens inställning till den selektiva och riktade jakten.

{DynamicContent:[Modul] Webbfråga}

 

Läs även:

Ek: Vi har levererat allt som kommissionen efterfrågat

Miljökommissionär Janez Potocniks brev till miljöminister Lena Ek

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev