Publicerad 15 maj 2013 - 16:17
EU-inventering av skarv – förvaltningsplan dröjer

En stor inventering av mellanskarvens utbredning i Europa ska göras i år, enligt beslut från EU-kommissionen. Men det dröjer med uppdatering av den tio år gamla förvaltningsplanen för skarv i Sverige, rapporterar tidningen Skärgården.
EU-kommissionen har beslutat om inventering av skarv inom hela EU för att få en så heltäckande bild som möjligt över artens utbredning i Europa. I Sverige är det Sveriges ornitologiska förening som fått i uppdrag att organisera inventeringen.
Däremot lär det dröja innan någon ny förvaltningsplan för mellanskarv finns på plats i Sverige. Den nuvarande förvaltningsplanen togs fram 2002. För två år sedan anlitades skarvforskaren Henri Engström av Naturvårdsverket för att ta fram underlag till en uppdatering av förvaltningsplanen. För ett år sedan lämnades underlaget in till Naturvårdsverket, sedan var tanken att detta underlag skulle ut på remiss till berörda intressen, men så har inte skett.
Christer Pettersson |
Mina chefer har bestämt att vi inte kan prioritera det här arbetet just nu, säger Christer Pettersson på Naturvårdsverket till tidningen Skärgården.
En bidragande orsak är att Naturvårdsverket gick igenom en stor omorganisation 2011. Den enhet som hade ansvar för den här frågan delades på flera. De som hjälpte mig med det här är nu på andra enheter och har nya chefer.
Förvaltningsplan efter inventering
En revidering av förvaltningsplanen kommer troligen först efter den stora inventeringen inom EU.
Det blir sannolikt bättre om den kommer ut 2012, säger Christer Pettersson till tidningen Skärgården.
I underlaget som Christer Pettersson fått från Henri Engström finns det inget, enligt Petterssons bedöming, som ger anledning till några stora förändringar i skarvförvaltningen.
I så fall inga tydliga sådana. Möjligheterna inom lagstiftningen är fortfarande desamma. Och där ser vi inget nytt, regeringen har inte pekat på att de vill vidta några nya åtgärder, säger Christer Pettersson till Skärgården.
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.