Ersättning till eftersöksjägare?
Nu har jordbruksdepartementet filat färdigt på eftersöksutredningen.
Ett antal förändringar föreslås. Den mest omdiskuterade frågan, om eftersöksekipagen ska få rimlig ersättning, verkar få sin lösning.
Efter år av utredande finns nu ett färdigt förslag kring ersättningsfrågan för eftersöken. De allra flesta eftersöksjägarnas arbete har skett helt ideellt. Och i takt med att eftersöken blivit fler har många velat ha kompensation för sina utgifter.
Nu har jordbruksdepartementet lagt fram en departementspromemoria som ska ut på remiss (därefter ska regeringen skriva en proposition och riksdagen fatta beslut under hösten). Det mest påtagliga är att förhållandena kring eftersöken kommer att regleras allt mer.
Bland annat kommer alla bilförare som kör på ett vilt att bli tvungna att märka ut platsen för olyckan. Det spelar ingen roll om man tror att djuret är oskadat eller ligger dött inom några meter. Tanken är också att personer ska kunna åtalas om de struntar att märka ut platsen för viltolyckan.
Ett problem för eftersök på trafikskadat vilt har varit att polisen inte haft befogenhet att ge eftersöksekipaget rätt att gå över olika marker oavsett vem som äger dem. Nu föreslås en ändring på detta. När polisen i framtiden tillkallar en eftersöksjägare får denne förfölja viltet tills eftersöket är avslutat.
Ansvaret att underrätta markägarna hamnar på polisen. Precis som tidigare är det den som har jakträtten där det skadade djuret avlivas som får djuret.
Naturvårdsverket föreslås få ansvaret för att tala om vilka krav som ska ställas på eftersöksjägaren och hunden och andra regler kring trafikeftersök.
I promemorian föreslås också vilka djurarter som ska omfattas av eftersöksplikten och vilka som berättigar till ersättning. Här kan man notera att såväl vildsvin och rådjur nu finns med. Ersättning betalas ut för älg, dovvilt, kronvilt, rådjur, mufflon, vildsvin, örn, björn, varg, lodjur, järv och utter.
Om förslaget går igenom ska ersättningen till eftersöksjägarna hämtas ur Viltvårdsfonden. Betalningen ska utgå från den eftersöksrapport som jägaren skickar till polisen. Men det finns inga variabler utan enbart fasta schablonsummor.
för eftersök av björn, varg, järv och lo: 2 000 kronor.
för älg och vildsvin: 800 kronor.
för övriga ersättningsberättigade arter: 500 kronor.
Överstiger resan till platsen fem mil enkel väg kan särskild
reseersättning lämnas.
Totalt beräknar departementet att hela förslaget årligen ska kosta cirka sju miljoner kronor. Om allt går enligt planerna kommer reglerna träda i kraft 1 januari 2009.
Magnus Rydholm
Ett riktigt bra förslag
Det finns egentligen bara en punkt som Jägareförbundet inte är nöjd med att pengarna till eftersöksjägarna tas från Viltvårdsfonden.
Under sju år har Jägareförbundet arbetat med att få ordning på brister inom eftersöksverksamheten. Och i stort sett allt av det som förbundet har jobbat för att nå finns med i departementets förslag.
Vi tycker detta är ett bra förslag. Det finns egentligen bara några få små detaljer som vi har synpunkter på, säger riksjaktvårdskonsult Hans von Essen.
Det finns dock en sak som förbundet inte är nöjt med. Det är att förslaget finansieras via Viltvårdsfonden.
Trafikeftersök är en samhällsfråga. Då ska inte jägarna betala detta. Nu finns ett förslag om en långsiktig finansiering med i trafikförsäkringsutredningen, säger Hans von Essen.
Vi hoppas verkligen att de nya reglerna träder i kraft 1 januari 2009. Efter så många år med diskussioner kring eftersöken är det dags att sätta punkt, säger Hans von Essen.
Magnus Rydholm
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.