Eriksberg brann efter åsknedslag

Gårdshusen i vilthägnet på Eriksberg i Blekinge drabbades i mitten av juli av ett våldsamt åsknedslag, som orsakade brand i gårdens byggnader. I branden förstördes unika trofésamlingar och en nyöppnad gourmetrestaurang. Värden för många tiotals miljoner gick upp i rök.

 

Eriksberg säteri är välkänt bland Sveriges jägare. Här finns ett av norra Europas största vilthägn som också är öppet för offentlig visning varje sommar. För blekingarna är Eriksberg ett givet utflyktsmål och många långväga turister har valt att lägga rutten förbi Blekinge just för att kunna besöka viltparken.
Tidigt på morgonen lördag 17 juli drog ett våldsamt åskväder över Blekinge. Per-Arne Olsson, VD på Eriksberg och boende på gården, vaknade av åskknallarna och steg upp för att ta sig till gårdskontoret för att dra ur sladdar till telefoner och datorer.

 

Såg eldslågor

Framme på gården såg jag hur rök steg upp från utställningshuset. Strax såg jag även eldslågor slå upp ur taket och larmade räddningstjänsten.
Räddningstjänsten var på plats inom 10 minuter och påbörjade arbetet med att försöka begränsa branden till utställningshuset, vilket misslyckas. Efter en stund började det brinna även i den nyöppnande restaurangen som snabbt blev övertänd. Man lyckas begränsa elden till dessa två byggnader tack vare omfattande vattenbesprutning av de andra husen samt det faktum att vinden vände. 
Eriksberg har bytt ägare en del genom åren och nuvarande ägaren, Rune Andersson, har satsat stort. Anläggningen byggs ut med såväl hotell som goumetrestaurang. En del är färdigt medan annat kommer att bli klart detta och nästa år.

 

Tänka positivt

Det gäller nu att fokusera på det som är positivt, säger Per-Arne Olsson. Att med varsam hand renovera gamla hus som detta är betydligt mer tidskrävande och krångligare att bygga nytt och vi får chansen att göra det två gånger skojar Per-Arne som också poängterar att konsekvenserna kunde blivit betydligt värre.
Vare sig gäster eller personal fanns i något av husen. Hade det skett kvällen innan hade vi haft 100 middagsgäster samt kökspersonalen i restaurangen, menar Per-Arne som också fasar för vad som hade hänt om han inte kunnat slå larm i så pass god tid.
Då kunde hela gården ha brunnit upp, säger han..
I huset, där branden startade fanns en hel del utställningar, en del går att ersätta medan annat är ovärderligt. Bland det förstörda finns bland annat utrustning och böcker som tillhörde grundaren av Eriksbergs vilthägn, den välkände naturfotografen och författaren Bengt Berg.  I huset fanns också helt unika trofé- och hornsamlingar som tar årtionden att bygga upp . Här förstördes också unika fotoutställningar om såväl visenter som jakt i Sverige.

 

Branden lyckades begränsas till två av husen på gården tack vare en snabb larmning och omfattande räddningsinsats. Fotot visar den nedbrunna restaurangen. Foto: Mattias Johansson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev