Ensilagebalar blir häckningsholmar

I Gretas Myrtjärn vid torpet Lillskog utanför Lycksele pågår ett intressant viltvårdsförsök. Det är elever från Tannbergsskolan som håller på att göra häckningsholmar för änder och gäss av kasserade ensilagebalar.
Det är andra årskursens elever på naturbruksprogrammet, jakt och fiske, som är engagerade i försöket med ensilagebalarna. Det inleddes redan tidigt i fjol höstas med att man sökte rätt på lämpliga platser för balarna i Gretas Myrtjärn, en skogstjärn som ligger alldeles intill skolans egen jaktgård, torpet Lillskog, och på mark som skolan arrenderar av SCA och Sveaskog.
Vattendjupet mättes och utsättningspunkterna koordinatsattes med hjälp av GPS.
Så snart man fått bärkraftig is kördes balarna på plats med hjälp av skoter och i början av december var det dags att göra dem klara. Balarna befriades från sitt plasthölje och eftersom det går en skoterled över Gretas Myrtjärn måste de även märkas ut tydligt.
Sjunker till botten
Om allt går som planerat kommer balarna till våren att sjunka till botten. Vattendjupet är dock inte större än att balarnas överdel kommer att sticka upp 6070 cm över vattenytan. Det uppstår en liten miniatyrholme, som man hoppas att änder och gäss ska kunna utnyttja för häckning.
Den som kläckt idén är läraren Ingvar Johansson.
Ensilagebalar är ju helt och hållet ett naturmaterial och kostar ingenting om man håller till godo med gamla och kasserade, säger Ingvar Johansson. Varje bal väger ju flera hundra kilo och står säkert stabilt på plats.
Hållbarheten i vatten vet vi däremot inte så mycket om, men ett par säsonger kan de säkert räcka. Det här är ju också ett experiment som vi ska lära oss saker av.
Efter islossningen är det meningen att eleverna ska inreda de nya häckningsholmarna i Gretas Myrtjärn genom att så in dem med gräs och bygga redesanvisningar. Även här är det meningen att experimentera med olika modeller.
Vi ska till och med testa att plantera gran på någon eller några balar, säger Ingvar Johansson.
Bernt Karlsson
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.