Publicerad 15 maj 2013 - 15:51

En tredjedel av svenskarna bor i landsbygd

Landsbygdernas förutsättningar ser väldigt olika ut över landet. Och ett antal landsbygdskommuner har en långsiktig positiv utveckling. Det framgår av Jordbruksverkets kunskapsprojekt Allt om landet.

En del områden växer snabbt och får fler jobb, medan andra minskar. Landsbygderna bör alltså inte betraktas som en enhetlig grupp, säger Lina Bjerke, på Jordbruksverkets enhet för landsbygdsanalys.

34 procent

En levande landsbygd som levererar mat, energi och jobb är en förutsättning för ett konkurrenskraftigt Sverige. I kunskapsprojektet Allt om landet samlas kunskap om landsbygden i en ny webbpublikation. Den definition av landsbygd som används i Allt om landet utgår från en klassificering av hela kommuner. Enligt den bor 34 procent av befolkningen i någon av kommunerna som klassas som landsbygd.
De flesta kommuner består givetvis av både landsbygd och stad. Fördelen med den kommunklassificering som vi använder är att vi relativt enkelt kan göra jämförelser av hur förhållanden skiljer sig mellan kommuner som är mer präglade av landsbygdsförhållanden jämfört med stadsförhållanden, förklarar Lina Bjerke.

Olika fördelning

Befolkningsökningen de senaste 20 åren har fördelat sig olika över landet. Cirka 40 procent av kommunerna har haft en positiv befolkningstillväxt. Det är inte nödvändigtvis storleken på kommunen som avgör om det är en tillväxtkommun eller inte.
Av de landsbygdskommuner som har vuxit under de senaste två decennierna ligger flera på ett rimligt pendlingsavstånd till de största städerna eller är utpräglade turistkommuner. Exempel på sådana kommuner är Trosa, Ängelholm, Alingsås, Falkenberg, Strömstad och Åre.
Det finns också exempel på kommuner som har haft en stark befolkningstillväxt som varken ligger nära de största städerna eller är utpräglade turistkommuner, så som Vaggeryd, Värnamo, Lidköping, Vänersborg och Nyköping.
Det handlar om en förmåga hos dessa kommuner att över tid behålla sin attraktivitet som boendealternativ. Kommuner som har haft en positiv utveckling under en period tenderar också att ha en fortsatt positiv utveckling, avslutar Lina Bjerke.

Bred bild

Syftet med Allt om landet är att presentera en bred bild av landsbygdens förutsättningar och möjligheter. Allt om landet kommer att ges ut som webbpublikation i flera olika avsnitt, bland annat befolkningsstruktur, service och infrastruktur, sysselsättning, företagande och tillväxt.

Kunskapen kommer att vara enkel att ta till sig med lättöverskådlig grafik och kortare sammanfattningar. Varje avsnitt innehåller även en fördjupning med ytterligare kunskap.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram