onsdag 29 maj

Att jaga grävling med hund under mörka augustinätter är en rysligt spännande jaktform. När grävlingen lyckats ta sig in i ett stenskravel är det inte alldeles enkelt att komma till skott. Foto: Jan Henricson

Efterlängtad jakt med hund

Nu är den igång igen, den efterlängtade jakten med hund. Så många jägare kanske inte sysslar med nattlig jakt på grävling, desto fler jagar vildsvin med hund. Men så här tidigt på säsongen gäller det att vara helt säker på att hundarna endast jagar tillåtet villebråd.

Vid midnatt natten till idag fick hundar som ställer grävling släppas lösa i åkerkanter och under körsbärsträd. Jägare med hundar som specialiserats på jaktformen kan se fram emot rysligt spännande jakter, samtidigt som de gör en viltvårdande insats.

Grävling kan träffas på praktiskt taget var som helst, men vanligast är att låta hunden söka i och vid spannmålsfält, under körsbärsträd, vid kohagar. Helt enkelt där grävlingen gör sina nattliga födosök.

 

Social jakt

Grävlingjakt med ställande hund är en social jaktform, lämplig att ta med ungdomar på eftersom det oftast händer så mycket. Under jakten då jägarna rör sig i takt med hundens sökrundor går det också att samtala lågmält, och när det väl blir ståndskall går det snabbt att komma fram till viltet för att nå jaktens höjdpunkt.

Grävlingen går ofta i något stenskravel där den frontar hunden. Ibland ställer den sig med ryggen mot ett träd, men det kan också bli ståndskall ute i ett havrefält. Har man otur hinner grävlingen ner i ett gryt.

 

En riktig adrenalinkick

Jämfört med till exempel jakten med ståndhund på älg finns det under grävlingjakt ingen större anledning att vara särskilt försiktig när man närmar sig ståndskallet. Inte desto mindre är det spännande, särskilt för en nybliven jägare som är med för första gången. Men den efterlängtade adrenalinkicken kommer också till den vane:

Det är mörkt, hunden skäller hetsigt, pannlampornas ljuskäglor flackar över stenar och håligheter, någonstans fräser och morrar en grävling. Inte sällan är det svårt att komma åt djuret. Jakten avslutas vanligtvis med ett skott i pannan från en småviltstudsare eller en grytrevolver.

Vilken jägare får inte högre puls av en sådan jaktsituation?

Grävlingen har tagit sig in i ett stenskravel och fräser ilsket åt hunden. Foto: Kenneth Johansson

Mera jakt

För jägaren utan hund kan grävlingen bjuda på annan spännande jakt. Att vakta vid en växel där grävlingar går in i spannmålet kan vara givande. Eller att sätta sig under traktens körsbärsträd dit grävlingen med förkärlek söker sig nu när bären mognar och faller till marken.

Att vakta vid ett gryt är också givande. Sitt i rätt vind, och vänta till grävlingen kommit ut ordentligt från grytöppningen innan hagelskottet går för att undvika att den med återstående krafter kravlar ner igen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev