Dvärgrådjur, finns dom?

Ja, tycks svaret på rubrikens fråga vara. Det fick Daniel Stenström från Falkenberg erfara i fredags kväll i halländska Slöinge.
Det var vid 20-tiden i fredags kväll som Daniel Stenström kom körande på en väg i Slöinge, Halland. Då upptäckte han ett märkligt djur på vägbanan.
Det var på väg över en bro, men stannade när jag kom körande. Djuret stod still en stund i bilens strålkastarljus, så jag hann få en ordentlig titt. Tyvärr tog det lite tid att få upp mobilen för att ta en bild, som inte heller blev helt klockren, men man ser i alla fall att det är ett litet rådjur. Och eftersom jag kunde följa den med blicken under en längre stund känner jag ingen som helst tvekan kring vad det var för sort djur det var ett rådjur, berättar Daniel Stenström.
![]() Daniel Stenström fångade det udda djuret på bild med sin mobilkamera. |
Rådjuret ifråga tycks vara ett hondjur.
Jag trodde knappt mina ögon. Rådjuret kan inte ha varit högre än 4045 centimeter. Innan jag hann ta en bättre bild gick det under räcket och försvann ut i skogen. Mellan marken och vägräcket är det 30 centimeter, så det gav en viss indikation på det uppskattade måttet kan stämma, berättar Daniel.
![]() Vägräcket som rådjuret gick under när det lämnade vägbanan. |
Daniel är jägare och har skjutit flera rådjur, så han är inte obekant med hur denna djurart brukar se ut.
I oktober sköt jag två kid och de var mycket större än den här. Rådjuret på bron var tecknad som ett vuxet djur, jag fick inte intrycket att det var ett extremt litet kid utan helt enkelt ett dvärgrådjur.
![]() Spår efter rådjuret. Foto: Privat |
Aldrig stött på tidigare
Svensk Jakt har kontaktat rådjursforskaren Petter Kjellander, professor i viltekologi vid SLU i Grimsö, med Daniels material. Inte heller Kjellander har stött på något liknande tidigare.
![]() Petter Kjellander |
Små rådjur har jag sett många, men detta ser ju ut som dvärgväxt och det har jag inte stött på tidigare, säger Petter Kjellander.
Av bilden att döma ser det ut som dvärgväxt hos tax, då alla andra proportioner förutom benlängden verkar hyfsat okej.
Alternativa förklaringar till en genetisk predisposition är naturligtvis väldigt dåliga uppväxtförhållanden. Men mot detta talar dock att det mest ser ut som om benen är oproportionerligt korta, även om djuret förvisso är mindre än normalt. Det ser dessutom ut att vara i någorlunda gott hull trots att det är mitten av januari, men sånt kan man lätt missta sig på när de är i vinterpäls, säger Petter Kjellander.
Teoretiskt möjligt
På viltsektionen vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har Erik Ågren tagit del av bilden och Daniel Stenströms uppgifter.
![]() Erik Ågren |
Jag har inte sett något sådant tidigare, men teoretiskt sett är det inte omöjligt. Dvärgväxt förekommer inom flera djurarter och det kan finnas en rad skilda orsaker i form av olika hormonella störningar.
Om någon skulle påträffa det här djuret, eller något annat liknande djur, är vi förstås intresserade av att få ta del av det. Vi är alltid intresserade av att få in sådant material för att kartlägga viltsjukdomar, säger Erik Ågren på SVA.
Kan fångas på bild igen?
Daniel Stenström ska försöka fånga det mystiska djuret på bild igen.
Det var en väldigt udda upplevelse och det vore intressant att få veta mer om vad som orsakat dvärgväxten, säger Daniel Stenström.
Har du stött på något liknande? I så fall, hör av dig till Svensk Jakt:
![]() Ytterligare en variant av bilden, efter bildbehandling. |
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.