Dödsfälla för vandringsälgar

Ett renstängsel utefter vägen mellan Gargnäs och Gränsgård i norra Västerbottens län har blivit en dödsfälla för vandringsälgar.

Svensk Jakt Publicerad 16 maj 2013 - 09:26

I våras fastnade en älgko och hennes kalv i stängslet med resultat att båda djuren fick avlivas. Det var Anders Andersson, jaktledare i Gargnäs jaktklubb, som fick rycka ut.
Kon bar dessutom på ett fullgånget foster, så egentligen var det tre älgar som strök med på en gång, säger Anders Andersson.
Stängslet har satts upp väldigt tokigt för det skär av vandringsälgarnas invanda stråk. Älgarna passerar över den här vägen på nästan samma ställe år efter år och det kommer ­säkert att inträffa fler olyckor om ingenting görs.
Hur många älgar som suttit fast och skadats, men lyckats ta sig loss, har vi förstås ingen aning om. Man ser bara skadorna på stängslet.

En stor renhage
Renstängslet kom upp för ett par år sedan och är egentligen början på en stor renhage som Malå sameby är i färd med att bygga.
Meningen är att det ska bli en kalvningshage, säger Tomas Larsson i Malå sameby. Det är ett försök för att dels få vajorna att kalva högre upp inom vårt renskötselområde men också för att komma undan rovdjuren.
Det var ju inte vår mening att det skulle bli så här med
älgarna. Vi kände inte heller till att det var sådan älgvandring just här. Fastän vi lämnat öppningar i stängslet så tycks det inte hjälpa. Älgarna går bara rakt på. När en ren stöter på ett stängsel följer den det tills den finner en öppning.
Arbetet med kalvnings­hagen ligger för närvarande nere i avvaktan på ytterligare anslag från Sametinget.
Bernt Karlsson

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram