måndag 28 september

Publicerad 23 september 2015 - 11:55

Djurens Rätt får inte överklaga jaktbeslut

Jägarna kan fortsätta jaga lodjur utan att hindras av att en förening som Djurens Rätt har möjlighet att överklaga jaktbeslutet. Foto: Olle Olsson

Djurens Rätt är ingen naturvårdsorganisation och får därför inte överklaga jaktfrågor. Det slår Kammarrätten i Stockholm fast i en nyligen avkunnad dom.

Bakgrunden är att Djurens Rätt avdelning Gävle-Sandviken överklagade Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på sex lodjur i Gävleborgs län 2014. Man begärde dessutom att förvaltningsrätten skulle stoppa jakten till dess överklagandet behandlats av domstolen.
Men förvaltningsrätten ansåg inte att Djurens Rätt har rätt att överklaga jaktbeslut. Av samma åsikt är Naturvårdsverket som är motpart i frågan.

Uppfyller inte kriterium
Djurens Rätt nöjde sig inte med detta besked utan gick vidare till kammarrätten som nu slagit fast att föreningen inte har talerätt i jaktfrågor.
I sin skriftväxling med kammarrätten menar Djurens Rätt att man inte gör någon skillnad mellan tama och vilda djur. På samma sätt som andra miljöorganisationer arbetar man med att skydda dem från de skador som jakten orsakar djurens livsmiljöer.
Naturvårdsverket är av en annan mening. För att ha talerätt ska en förening ha som huvudsakligt ändamål att tillvarata naturskydds- eller miljöskyddsintressen. Djurens Rätt uppfyller inte detta kriterium, hävdar verket i sin inlaga till domstolen.

Ingen naturorganisation
Och kammarrätten går på samma linje. Även om Djurens Rätt Gävle-Sandviken arbetar för att avskaffa förtryck mot bland annat rovdjur ”kan föreningens huvudsakliga ändamål enligt kammarrättens mening inte anses vara att tillvarata naturskydds- eller miljöintressen”, skriver man i utslaget.
Enligt domstolen har Djurens Rätt inte heller på något annat sätt visat att lojaktbeslutet påverkar föreningen på ett sätt som gör att man ska ha talerätt vid domstol.
Kammarrättens beslut kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen där det krävs prövningstillstånd för att frågan ska tas upp till behandling. Det vill säga att man anser att det är ett ärende som är av vikt för rättstillämpningen.

Stoppade jakten

Lodjursjakten stoppades i Gävleborgs län innan den ens kommit igång när Djurens Rätt överklagade beslutet i mars 2014. Så trots att Djurens Rätt alltså inte har möjlighet att överklaga jaktbeslut innebar deras överklagan ändå att lodjursjakten gick om intet. 

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram