Dansk sjöfågeljakt förblir dansk

I likhet med Sverige, Norge och Finland har Danmark tidigare förbehållit viss jakt för boende i landet. Det gäller sjöfågeljakten längs de danska kusterna. För att inte komma i konflikt med EU:s regler ändrar danskarna nu sina regler, men i praktiken är ändringarna mycket mindre än i Sverige.

När Sverige fick en förfrågan från EU-kommissionen om småviltjakten på statens marker i fjälltrakterna fattade regeringen snabbt beslut om att likställa utländska jägare med svenska. Ett beslut som sedan visat sig drabba svenska jägare och även många turistentreprenörer i jaktbranschen mycket negativt.
När Norges och Finlands liknande regler ifrågasattes tog de ländernas regeringar däremot strid. De fick rätt av EU och behöll reglerna som gynnade de egna invånarna i fråga om jaktmöjligheter.

Dansk sjöfågeljakt
Sist ut av de nordiska länderna är Danmark. De danska regler som gav i Danmark boende rätt till sjöfågeljakt på statligt vatten längs landets kuster har även de ifrågasatts av EU. Liksom i Sverige ville inte den danska regeringen ta strid. I stället ändrade man reglerna.
Men där upphör likheterna.

I kraft sedan 1 oktober
De nya danska regler som träder i kraft den 1 oktober är i praktiken mycket lika de gamla. Några öppna gränser av svensk modell är det inte tal om. I stället gäller att den gamla regeln om bosättning i Danmark utökas med personer som utnyttjar EU:s fria rörlighet för arbete eller har närmare anknytning till Danmark. Personer som arbetar tillfälligt i Danmark kan därmed få jaga sjöfågel, även under kortare vistelser i landet.
Exakt hur de nya reglerna ska tolkas är inte helt klart, berättar strandjagtskonsulent Niels Henrik Simonsen vid Danmarks Jægerforbund.
Men klart är att ganska få berörs av ändringarna.
Han påpekar att Danmarks Jægerforbund gärna sett en prövning i EU-domstolen i stället för dagens ändring. Förbundet tror att Danmark likt Norge och Finland kunde ha behållit de gamla reglerna .
Men eftersom de nya reglerna knappast kommer att innebära någon stor praktisk skillnad för jakten i Danmark är man trots allt ganska nöjd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev