Daniel Ligné ny riksjaktvårdskonsulent

Hallå där, Daniel Ligné, som från och med idag lägger ordet biträdande åt sidan i yrkestiteln, när Hans von Essen går i pension.
Hur känns det att vara ny riksjaktvårdskonsulent i Svenska Jägareförbundet?

 Lite skräckblandad förtjusning. Skämt åsido, det känns bra. I arbetet som biträdande riksjaktvårdskonsulent har jag fått två år att förbereda mig. 

Vad blir den stora skillnaden nu jämfört med tidigare?

Som biträdande har det varit att reagera som gällt. Det har varit en hel del brandkårsutryckningar. Nu måste jag lyfta blicken och försöka se in i framtiden för att förbereda både mig och Jägareförbundet i övrigt för att vi ska ligga väl framme i frågorna som berör oss. 

Du blir chef för ett antal personer på jakt- och faunaavdelningen. Hur ser du på det?

Som en rolig utmaning. Jag tycker om att arbeta med människor. 

Du har alltid varit tillgänglig för medlemmarna. Blir det svårare att få kontakt med dig nu?

Nej, kanske blir det lite längre kö i telefonen. Men en av mina huvuduppgifter kommer fortfarande vara att träffa jägare för att vi tillsammans ska kunna utveckla jakten och viltvården i vårt land.

Vilka är de stora utmaningarna?


Daniel Ligné

Vi måste lösa rovdjursfrågan för att komma vidare i övriga jaktfrågor. Som det är nu blockerar den det mesta. Den påverkar till och med igångsättningen av det nya älgförvaltningssystemet. Rovdjursfrågan har också påverkat allmänhetens syn på jägarna i negativ riktning. Där vill jag se en förändring.

Något annat?

Den stora utredningen av jaktlagstiftningen som landsbygdsministern aviserade för ett par veckor sedan. I det arbetet utgår jag från att Jägareförbundet kommer att spela en viktig roll.

Eskil Erlandsson sa att målet är att göra lagstiftningen enklare och bättre för jägarna. Tror du att det blir så?

 Med tanke på att han sa likadant inför arbetet med det nya älgjaktsystemet, och det blev tvärt om, kan man ju vara lite nervös. Men vi hoppas att hans intentioner får genomslag.

Ännu har inte utredaren utsetts. Har du något önskemål?

Jag vill ha någon som verkligen kan de viktiga och svåra frågorna, Per-Ola Eriksson till exempel. Han kan dubbelregistreringen och fjälljakten, två av de viktigaste frågorna att hantera i utredningen.

Ska en ny biträdande riksjaktvårdskonsulent rekryteras nu när du tar ett steg uppåt?

Nej, inte i inledningsskedet i alla fall. Jakt- och faunaenheten kommer att minska något i omfång. Vi får se hur det blir i framtiden.

 

FAKTA riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné

Ålder: 36.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Öster Malma.

Utbildning: Jägmästare.

Kommer från: Arbrå i Hälsingland där jag har en skogsfastighet med jaktmarker i Galvenreviret.

I Jägareförbundet: Började som jaktvårdskonsulent i Stockholms län för sju år sedan. Har varit biträdande riksjaktvårdskonsulent i två år.

Roligaste med jobbet: Att få träffa alla människor. Det är få förunnat att få omge sig med de som delar ens starka intresse.

Favoritjakt: Jag är jaktlig allätare. Kan på rak arm inte komma på någon jaktform som jag inte med förtjusning kan ägna mig åt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev