Bly på skjutbanor – en miljörisk?

Normalt är bly på skjutbanor inte ett problem, men det kan bli det om man har avrinning från skjutbanan, riktigt högt grundvatten tidvis eller om man har riktigt sur jord. Sämst är förstås en kombination av dessa, säger Fredrik Widemo, vilt och naturvårdsstrateg på Jägareförbundet.

Widemos uttalande är en kommentar till ett inslag på Rapport igår om att bly på skjutbanor är eller kan vara en miljörisk.


Fredrik Widemo

Jägareförbundet arbetar aktivt med blyfrågan och tog initiativ till blyförbud i våtmarker. Tillsammans med förbudet mot blyhagel vid övningsskytte har det gjort att 8090 procent av blyhagelanvändningen är borta jämfört med för tio år sedan.
Självklart följer vi de regler som finns, men vi måste förstås lita på att de är avpassade så att man inte får negativa miljökonsekvenser. Vi ser detta som en hanteringsfråga, säger Fredrik Widemo.

Dialog

Förbundet för dessutom en kontinuerlig dialog med Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket, miljödepartementet och landsbygdsdepartementet om bly i ammunition, samt arbetar med frågan inom EU.

Svenska Jägareförbundet betraktar bly som ett giftigt ämne som under vissa förutsättningar påverkar såväl människa som naturen negativt, säger Fredrik Widemo.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev