Björnstammen spillningsinventeras i Västerbotten

Foto: Olle Olsson

Nu ska en spillningsinventering av björn genomföras i Västerbotten. Inventeringen pågår mellan den 21 augusti och 31 oktober 2009.

Inventeringen genomförs av främst jägare som samlar in björnspillning för DNA-analys. Analysen ska sedan visa hur många björnar som finns i Västerbotten och vart de rör sig.
Inventeringen är ett samarbetsprojekt mellan Jägareförbundet, länsstyrelsen Västerbotten, Skandinaviska Björnforskningsprojektet och laboratoriet Bioforsk i nordnorska Svanhovd.

Samma metod
År 2004 spillningsinventerades björnstammen i Västerbotten och dagens inventeringsmetodik är den samma som förra gången. Insamlingsset skickas ut av länsstyrelsen till samtliga älgjaktlag, älgskötselområden, björnjägare, jaktguider och samebyar. Dessutom finns provtagningsmaterial hos jaktvårdskretsarnas rovdjurssamordnare, hos naturbevakarna, återförsäljare för jaktkort för småviltjakt i fjällen, vissa bensinstationer i inlandskommunerna samt på Jägareförbundets kontor i Umeå och på länsstyrelsen.

Björnstammen ökar?
Björnprojektet beräknar sedan med hjälp av insamlad DNA hur stor den totala björnstammen är i länet. De ska också titta närmare på hur många av björnarna som redan är kända individer och vart de har dykt upp tidigare.
Känslan är att björnstammen ökat sedan 2004 och att stammen nu är högre än de 300 individer som man räknar finns inom länet. Det ska bli mycket intressant att se om spillningsinventeringen stödjer det vi tror, säger Hasse Johansson, jaktvårdskonsulent i Västerbotten.

Fler insamlingsset
Vi den tidigare inventeringen riktades kritik mot att det fanns för få provburkar ute bland jägarna. Då skickades 6 000 burkar ut. Man har nu tagit åt sig av kritiken och den här gången blir det därför ungefär dubbelt så många insamlingsset ut till jägarna. Den
Jag hoppas att jägarna hjälper till i insamlingen och att vi får in 5 000 spillningsprover, då skulle vi vara mycket nöjda, säger Hasse Johansson.
Eftersom DNA-analyser är dyra tillåter dock den begränsade budgeten en full analys av cirka 1 500 prover. Skulle det komma in fler prover görs det ett urval i samråd med Björnprojektet.
Att analysera 1 500 prover bedöms vara tillräckligt för att få en bra belysning av Västerbottens björnstam, säger Hasse Johansson.
Olle Olsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev