Björnjakten lyckades – utan obligatoriskt prov
Efter förra årets björnjakt med för många skadskjutningar, höjdes flera röster om att införa ett obligatoriskt prov för björnjägare. Nu när årets björnjakt är avslutad visar det sig att resultatet blev över förväntan.
– Jägareförbundets satsning på frivillig utbildning och information har gett en lyckad björnjakt, vilket är glädjande, framför allt med tanke på att många björnskyttar vare sig sett
eller skjutit björn förut, säger Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet.
– Kanske har vår satsning på specialtränade eftersöksekipage också gett oss världens bästa björnspårare, vilket är en utmärkt resurs inför framtiden.
Av de 233 björnar, som Naturvårdsverket tilldelat i årets jakt, har 194 skjutits. Endast tre av dessa noteras som skadskjutna men ej fällda, vilket är en markant förbättring mot föregående år. (Siffrorna finns att läsa på SVAs, Statens Veterinärmedicinska Anstalts, hemsida.) De siffror som finns från tidigare år visade en hög skadskjutningsfrekvens vilket fick både
jägare och Naturvårdsverket att reagera.
Svenska Jägareförbundet startade en kampanj kring Björnpasset – ett skjutprov och samlad information för björnjägare – och rekommenderade den till alla som jagar björn. Tiotusentals jägare sköt upp för björnpasset och flera tusen gick de särskilt anordnade björnjaktskurserna runtom i landet.
Självklart är målet att vi inte ska ha några skadskjutningar alls men med tanke på att björnen är ett nytt jaktbart vilt i den svenska faunan, dessutom svårjagat och med lite annorlunda träffområde, så är siffran tre skadskjutningar av 195 fällda björnar, mycket bra.
Naturvårdsverket har hjälpt till att informera landets björnjägare om utbildningar och björnpasset via jaktkortsutskicket.
Ett obligatoriskt prov hade förmodligen inte gett bättre resultat. Men det hade lett till mer byråkrati. Jakten i Sverige omfattas redan av ett stort och detaljerat regelverk, bara årets
björnjaktsbeslut är på 25 sidor med ytterligare regler och direktiv.
– Jägarkåren har visat att man själv kan ta tag i problemet och lösa det. Och björnpasset är redan etablerat bland jägarna, frivilligt, säger Torsten Mörner.
För mer information kontakta:
Torsten Mörner, förbundsordförande, 070-567 93 52
Daniel Ligné, bitr. riksjaktvårdskonsulent, 070-330 06 73
Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent i Norr, 070-330 06 77
Bertil Bäckström, jaktvårdskonsulent i Mitt, 070-330 06 54
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.