Björnhundtester ger ägaren bra svar

Björnhundtesterna på hägnade björnar ger en bra bild över hur hundarna kommer att fungera under jakt. Det visar en sammanställning av den enkät som skickats ut till över 600 hundägare som testat sina hundar i björnhägn.

Ungefär hälften av hundägarna svarade och sammanställningen är baserad på resultaten från 304 testade hundar. Varannan testad hund är jämthund men det är gråhundarna som ligger i topp både vad gäller hur de klarar testet samt för hur de fungerar i skogen. Av gråhundarna går hanhundarna bäst på testerna men tikarna uppges ha gjort bäst ifrån sig under jakt.
Anmärkningsvärt är att jämthundarna klarar sig klart sämre i testerna än gråhundarna. Av de hundar som finns redovisade i enkätsvaren har blott 28 procent av jämttikarna klarat provet och 39 procent av hanhundarna fick godkänt.
För gråhundarna är motsvarande siffror 64 respektive 70 procent!

138 godkända
Av de redovisade svaren har 138 hundar godkänts under testet som då syftade till att ta reda på hundens förmåga att fungera som löshund vid eftersök på skadad björn.
Totalt 29 av de testade hundarna har det skjutits björn för efter att de testats. 23 av dessa hundar blev godkända. För elva av de testade hundarna har det dessutom fällts fler än två björnar. Tio av dessa hundar godkändes vid björnhundtest och den elfte bedömdes som utvecklingsbar.
Olof Nilsson är jaktvårdskonsulent på kontoret i Molkom och han är en av dem som utformat enkäten och sammanställt svaren.
Vi ser tydligt att hägntesterna fyller sin funktion. Om en hund godkänns ökar definitivt chansen att den ska fungera som björnhund även i skogen, säger Olof Nilsson.

Olle Olsson

Den alltmer utbredda testverksamheten med s.k. permobilbjörnar, alltså uppstoppade björnar på eldriven rullstol, är i dagsläget inte grund för godkännande från Jägareförbundet. Detta eftersom verksamheten inte är reglerad vad gäller testernas utformning eller provledarnas kunskaper om hund och björn. Det intyg som godkänd björnhund som enligt uppgift utfärdas vid test med dessa uppstoppade björnar är ingen grund till att bli upptagen som godkänt ekipage av Jägareförbundet, polisen eller Länsstyrelsen på det sätt som hägntesterna är. För ett godkännande krävs förutom hägntest av hunden också teoriprov, skytteprov av betydligt svårare grad än björnpasset, prov i skottplatsundersökning samt att hunden genomfört ett spårprov. Tyvärr har informationen om detta uppenbarligen varit otydlig vid testerna med permobilbjörn och vissa deltagare har fått uppfattningen att de varit godkända ekipage, vilket alltså inte är fallet.

Björn Sundgren

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev