Bävergryta med spätzle
6 personer
1 kg tärnat bäverkött
4 dl buljong
2 dl grädde
2 msk majsmjöl till redning
1 msk snabbkaffe
3 msk soja
1 msk olja eller smör till bryning
salt, peppar
valfria kryddörter, till exempel lite rosmarin
Spätzle:
350 g vetemjöl
5 st ägg
2 tsk salt
lite riven muskot
Lingonketchup:
200 g lingon
2 dl socker
1 dl rödvinsvinäger
1 kanelstång
1 bit ingefära
1 schalottenlök
1/2 chili
3,5 dl vitt vin
Bryn köttet i en gryta, tillsätt buljong, soja, kaffe och kryddor. Brässera i cirka 45 minuter under lock så att köttet känns tuggvänligt,
avsluta med grädde, salt, peppar. Reducera grytan om du vill ha kraftigare smak. Gör en spätzledeg.
Blanda allt i en bunke till en smidig ganska lös deg, pressa sedan degen genom någon typ av hålskiva ner i kokande, lättsaltat vatten.
Det går bra att använda en potatispress eller en speciell spätzlepress.
Koka ”pastaklimparna” två minuter, när de flyter upp kan du lyfta över dem i kallt vatten för kylning.
Blanda alla ingredienser till lingonketchupen i en kastrull. Reducera tills hälften återstår, mixa och smaka av.
När grytan är klar kan du steka den avrunna spätzlen i en klick smör, och servera tillsammans med lingonketchup och en sallad.
Recept: Staffan Lindström