Bävergryta med spätzle
6 personer
1 kg tärnat bäverkött
4 dl buljong
2 dl grädde
2 msk majsmjöl till redning
1 msk snabbkaffe
3 msk soja
1 msk olja eller smör till bryning
salt, peppar
valfria kryddörter, till exempel lite rosmarin
Spätzle:
350 g vetemjöl
5 st ägg
2 tsk salt
lite riven muskot
Lingonketchup:
200 g lingon
2 dl socker
1 dl rödvinsvinäger
1 kanelstång
1 bit ingefära
1 schalottenlök
1/2 chili
3,5 dl vitt vin
Bryn köttet i en gryta, tillsätt buljong, soja, kaffe och kryddor. Brässera i cirka 45 minuter under lock så att köttet känns tuggvänligt,
avsluta med grädde, salt, peppar. Reducera grytan om du vill ha kraftigare smak. Gör en spätzledeg.
Blanda allt i en bunke till en smidig ganska lös deg, pressa sedan degen genom någon typ av hålskiva ner i kokande, lättsaltat vatten.
Det går bra att använda en potatispress eller en speciell spätzlepress.
Koka ”pastaklimparna” två minuter, när de flyter upp kan du lyfta över dem i kallt vatten för kylning.
Blanda alla ingredienser till lingonketchupen i en kastrull. Reducera tills hälften återstår, mixa och smaka av.
När grytan är klar kan du steka den avrunna spätzlen i en klick smör, och servera tillsammans med lingonketchup och en sallad.
Recept: Staffan Lindström
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.