Både ris och ros till rovdjursutredningen

Jägareförbundets rovdjursgrupp gör tummen upp för rovdjursutredningen.
Det är ett stort steg i rätt riktning, säger Torbjörn Lövbom, rovdjursgruppens ordförande.

Utredaren Åke Petterssons förslag med regional förvaltning är något som Torbjörn Lövbom ser särskilt positivt på.
Det är något som vi länge kämpat för, regional förvaltning är också enda sättet att få acceptans för rovdjurspolitiken. För mig är det självklart att berörda människor måste kunna påverka sin livssituation, säger Lövbom.
Han gillar också utredarens förslag om att rovdjuren ska förvaltas med så kallade toleransnivåer.
Det är kanske bättre med toleransnivåer än regelrätta måltal. Med toleransnivåer kan de individer som ställer till störst skada tas bort utan hänvisning till att det inte skulle vara möjligt för att ett eventuellt måltal ännu inte uppfyllts.
Fler positiva ingredienser i rovdjursutredningens förslag är enligt Torbjörn Lövbom att den nuvarande skyddsjakten på björn och lodjur ändras till licensjakt. På minussidan står att det inte ingick i utredarens uppdrag att föreslå maxantal av rovdjuren i landet.
Det är direktivet till rovdjursutredaren som är utredningens största brist. Det klart att det borde ingå i utredningsuppdraget att sätta tak för hur många rovdjur vi ska ha i det här landet, säger Torbjörn Lövbom.
Nu återstår det hårda arbetet med att förmå politikerna att klubba igenom de förslag som Åke Pettersson föreslår. Och Jägareförbundet kommer att vara på tå i det arbetet, lovar Torbjörn Lövbom.
Det finns krafter som inte tycker lika bra om rovdjursutredningen som vi gör och de mobiliserar nu för fullt för att motverka utredningens förslag. Nu gäller det för jägarna att vi alla tar tag i våra politiker, från gräsrotsnivå till absoluta toppen, för att driva igenom utredningen. Jägarkåren är tung att möta när vi beslutat oss, menar Torbjörn Lövbom.
Olle Olsson

Miljöåklagare nöjd med lagförslag
Miljöåklagaren Christer Jarlås, Östersund, som drivit många jaktmål de senaste åren, har varit en av experterna i Åke Petterssons rovdjursutredning. Jarlås är i stort sett nöjd med förslagen.

Bland lagändringarna som föreslås är lägre brottsrubricering i sådana fall där tamdjursägare försvarar sina tamdjur och dödar exempelvis en varg. Ett sådant fall har med den nu gällande lagstiftningen räknats som grovt jaktbrott. Nu föreslår Åke Pettersson att det ska räknas som ett ordinärt jaktbrott. Därmed blir också straffskalan lägre.
Det är alltid bättre för oss åklagare om vi kan agera på ett sätt som har acceptans i det allmänna rättsmedvetandet.
Men lagstiftarna förutsåg nog inte riktigt konsekvenserna när den nu gällande lagstiftningen antogs, säger Christer Jarlås.
Bland utredningens förslag finns också någon slags märkning av skotermattor så att förövare av jaktbrott där skoter används lättare ska kunna identifieras. Även det är en ändring som Christer Jarlås ställer sig bakom, med förhoppningen att det ska bli lättare att få stopp på den typen av jaktkriminalitet.
Fast ett problem kan fortfarande bli att binda en viss skoter till en användare, även om man vet vem ägaren är.
Bertil Lundvik

Naturvårdsverket vill inte kommentera utredningen
En av experterna i rovdjursutredningen har Robert Franzén, handläggaren på Naturvårdsverket. Franzén har avlämnat ett mycket kritiskt yttrande till utredningen där han bland annat efterlyser mer analys av den hittills förda politiken.

Franzén har också avvisat förslaget om sänkt straffvärde för brott mot överträdelse av villkor vid myndighetsbeslut om jakt. Liksom mot ett stopp för vargstammens tillväxt när målet 200 vargar är nått. Han vill heller inte att länsstyrelserna ska få beslutanderätt om jakt för alla rovdjursarterna.
Så mycket kan jag säga att Robert Franzéns yttrande är hans eget. Det är inte Naturvårdsverkets. Han företräder sig själv, inte verket, i utredningen, klargör Susanna Löfgren, chef för Naturvårdsverkets viltenhet.
Han kommer heller inte att medverka när Naturvårdsverkets remissvar utformas. Det är närmast Klas Allander, jag, informationsmedarbetare och min chef Björn Risinger som kommer att jobba med det, säger Susanna Löfgren.
Bertil Lundvik

SNF kritisk till förslagen
Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) är starkt kritisk mot rovdjursutredningens förslag till en regional förvaltning av arter som är långt från gynnsam bevarandestatus.

Vi är inte emot all regional förvaltning av rovdjuren, det förekommer ju redan i dag, men vi är det för arter som inte nått gynnsam bevarandestatus, säger Mikael Karlsson, ordförande i SNF.
Varför?
Vi tycker till exempel att länsstyrelserna är väldigt generösa med att tillstyrka skyddsjakt på varg. Nu kan Naturvårdsverket besluta mot länsstyrelsernas vilja. Det går ju inte om det är länsstyrelserna som har beslutsrätten, säger Mikael Karlsson.
Ni verkar inte tro på tanken att legal jakt kan vara en väg för att minska illegal jakt?
Nej, det finns inga vetenskapliga bevis för att det verkligen är så. Och Åke Pettersson har heller inte kunnat visa att det är så.
I Norge har man ju haft en bättre utveckling i järvstammen trots att man skjutit 258 järvar legalt där under åren 19992005, medan man i Sverige skjutit tio legalt. Är inte det ett tecken på att det kan fungera med legal jakt som ett medel att begränsa den illegala jakten?
Nej, det är inget bevis. Det finns ingen studie som visar att det beror på den omfattande legala järvjakten i Norge, säger Mikael Karlsson.
Bertil Lundvik

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev