lördag 20 april

Även finsk vargjakt överklagad

Finsk varg fotograferad i Viiksimo, Kuhmo, nära den ryska gränsen. Foto: Kjell-Erik Moseid

Om precis en vecka ska vargjakten i Finland starta. Men även där har jaktbeslutet överklagats till domstol. Besvärstiden är 30 dagar, vilket har beaktats i beslutet. Jakten får pågå i tre veckor.

För första gången sedan 2007 har det i Finland beviljats dispens för vargjakt i stamvårdande syfte. Rekommendationen är att jakten inriktas på unga individer ”som orsakat olägenhet eller skada”.
Finlands viltcentral har beviljat 24 dispenser. Högst 50 jägare per vargrevir får delta samtidigt.
Officiellt uppskattas storleken av Finlands vargstam för närvarande till 220–245 vargar. I början av februari i fjol fanns det 140–155 vargar. Flockarnas antal växte från fjolårets 16 flockar till 27 flockar.
Lauri Kontro, ordförande för det finska jägareförbundet, Suomen Metsästäjäliitto, anser att siffrorna är betydligt högre.
– Vi har 30–40 flockar, alltså 300–400 vargar. Men eftersom några flockar delas med Ryssland så halverar myndigheterna siffran för dem.
Cirka tio flockar finns vid den ryska gränsen. De flesta finska vargarna finns annars i inlandet i mellersta Finland.
– Men det finns två flockar i närheten av Åbo, berättar Lauri Kontro.

Tar hundar
Även de finska vargarna tar mycket tamdjur.
Lauri Kontro. Foto: Jaana Kankaanpää– Vi har förlorat många hundar i år, säger Lauri Kontro.
Han räknar med att jakten på varg ska komma igång i slutet av februari eller senast i början av mars, trots överklagandet till förvaltningsdomstolen.
Har ni ett problem med varghybrider i Finland?
– Vi vet ju att det funnits hybrider bland vargarna. Man har skjutit ett antal varghybrider och det är helt offentligt. Men våra forskare anser att det inte finns ett större problem utan bara enstaka fall.
– Det vi vet är att under Sovjetunionens tid användes det hybrider som vakthundar inom militären. Efter Sovjetunionens fall kan en del av varghundarna kommit fria. Det finns många lösspringande hundar i Ryssland, de har inte samma hundhållning som vi och det är mycket möjligt att det finns blandningar, anser Lauri Kontro.
– Om vi har ett problem i Finland så har ni det även i Sverige, det är samma vargar och de kommer från Ryssland.

Vargkorsningar
Det finska jägareförbundet har ingen officiell hållning avseende den omskrivna rättegången i Vaasa, där ett stort antal jägare nyligen fälldes för att ha tjuvjagat varg. Försvaret hävdade att de tre skjutna djuren var varghybrider och inte vargar.
– Domstolen fastslog att det var varg. Jag kan inte kommentera det, man skulle behöva vara professor i genteknik, säger Lauri Kontro.
Han är bekant med argumentet att referensmaterialet för det DNA som testats och använts som bevis för att djuren var vargar, kan vara felaktigt om det innehåller DNA från hybrider.
– Man borde ha testat mot äkta sibiriska vargar, anser han.
I Finland finns cirka 1.000 hundkorsningar med olika mängd vargblod som hålls som tamhundar.
– Det finns folk som vill ha sådana hundar, de är stora och liknar vargar, mer än en schäfer eller lajka.
Lauri Kontro kallar dessa hundägare för aktivister och det finns till och med en förening för dem.
Minst en sådan vargkorsning har importerats till Sverige.

En ny förvaltningsplan

Förvaltningsplanen för varg i Finland godkändes den 22 januari. Planens syfte är att sammanjämka skyddet av varg och behoven hos människor som bor i vargområden.
Den stamförvaltningsmässiga vargjakten i Finland pågår i två år i försökssyfte. Under denna tid följer man noggrant upp hur jakten inverkar på vargstammen och människornas attityder mot varg. Förutom förvaltningsmässig jakt får vargar fällas med stöd av Finlands viltcentrals dispens som beviljas på grund av skador eller med stöd av polisens order.
Människor som bor i vargområden har upplevt att de saknar sätt att hantera vargproblemen. På dessa utmaningar försöker man nu hitta en lösning med hjälp av planen. Varje vargrevir får i fortsättningen egna förvaltningsmål. På detta sätt blir lokala aktörer mer delaktiga i planeringen av förvaltningen av varg. Att skydda vargen lyckas endast om behoven hos människor i vargreviren blir beaktade.
Planen har tagits fram av Finlands viltcentral och Naturresursinstitutet (tidigare Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet) under ledning av jord- och skogsbruksministeriet. Till exempel boskapsuppfödare, jägare, naturvårdare och invånarrepresentanter har fått tillfälle att bli hörda. Om planutkastet lämnades över 40 remissyttranden som har beaktats vid finslipning av den slutliga planen.
Källa: Viltcentralen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev