Allt fler infekterade tjurar rapporteras
Efter ett par mellanår har rapporterna om älgtjurar med infekterade och såriga ryggar ökat dramatiskt i höst. På SVA har man fått in hela älgar för undersökning. Därtill prover och fotografier, från Dalarna ända ner till Sydsverige.
2011 påträffades många älgar med kraftiga och infekterade sår på ryggen. Det handlade så gott som alltid om älgtjurar, företrädesvis större sådana.
Efter två år med endast sporadiska fall har antalet älgtjurar med sådana symptom i år ökat dramatisk.
– I omfattning påminner det om 2011. Det handlar om tjurar med kraftiga infektioner på ryggen. Vi har tagit in hela tjurar för undersökning, prover och vi har fått fotografier. De har påträffats från Dalarna ända ner till södra Sverige, säger Jonas Malmsten vid SVA.
Kliar med hornen
Trots det omfattande materialet och mängden undersökningar kan han inte säkert säga vad som orsakar problemen för tjurarna.
– Vi hittar svamp, bakterier och parasiter. Tjurarna lider av infektion och har kraftiga skador på ryggen. Men vi kan inte säga vad som kommit först.
Jonas Malmsten beskriver älgens skinn och päls som en stark barriär mot yttre påverkan. Men en liten inledande skada kan snabbt förvärras.
– De mekaniska skadorna är vanligtvis på ländryggen. Just där tjuren kommer åt att klia sig med hornspetsarna. När päls och skinn rivs bort lämnas fältet öppet för bakterier, svamp och parasiter. Men vad som orsakar den första klådan är vi osäkra på.
Varmt och fuktigt
Jonas Malmsten tillåter sig ändå att spekulera i tänkbara orsaker. En hägnägare med en drabbad tjur 2011 uppgav att han först sett fluglarver i huden på älgen.
– Det skulle kunna betyda att det är någon typ av klimateffekt. Sommaren 2011 var varm och fuktig långt in på hösten, en gynnsam miljö för flugor. Ungefär samma klimat har vi haft den här sommaren och hösten, säger Jonas Malmsten.
Han drar en parallell till rådjur där man av och till påträffar bockar vars hornbas har angripits av fluglarver. Fluglarverna äter av köttet, som också infekteras och där hornen till slut kan falla av.
– Så en teori när det gäller älgtjurarna är att fluglarverna kom dit först, och så att säga är grundorsaken till det vi hittar i övrigt.
Innebär det att kor och kalvar som drabbas av fluglarver läker ut, eftersom de inte har horn att klia sönder sig med?
– Det skulle det kunna göra. Men det kan också bero på att tjurarna har gått ner sig i kondition under brunsten och att deras immunförsvar därmed kan vara påverkat, säger Jonas Malmsten.
Stort lidande
En annan möjlig orsak kan vara den stora förekomsten av hjortlusflugor.
– Vi har ett lusflugeår som är långt utöver det vanliga, och det kan inte uteslutas att det finns ett samband mellan mängden hjortlusflugor och den här typen av älgsjuka.
Jonas Malmsten konstaterar att tjurarna utsätts för ett enormt lidande, att sjukdomsförloppet sannolikt är snabbt och att jägaren som träffar på en sådan tjur inte bör tveka att avliva djuret.
– Att döma av de tjurar jag sett så har jag svårt att tro att dessa kraftiga infektioner och sår kan självläka, säger Jonas Malmsten.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.